Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Foto: Matt Rourke/AP

Delstat slopar stödet till Planned Parenthood

Pro life-politikernas försök att stoppa de federala bidragen till Planned Parenthood misslyckades som väntat när saken var uppe i amerikanska senaten i måndags. Men nu har delstaten New Hampshire beslutat att dra tillbaka sitt stöd. Och fler delstater kan stå på tur.

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 aug 2015

Fem smyginspelade filmer har släppts, och fler väntar. Det gäller skandalen kring Planned Parenthood i USA, som utför majoriteten av landets aborter, som Världen idag berättat om vid flera tillfällen under sommaren.

I en av de senaste filmerna talar en företrädare för Planned Parenthood om att de kan bistå med hela kroppar från aborterade foster. Filmen har spätt på kritiken mot Planned Parenthood som redan är under hård press, inte minst från republikanska politiker på olika nivåer och från pro life-rörelsen i USA.

I måndags misslyckades ett försök att i senaten stoppa det federala stödet till organisationen. Men flera delstater har processer igång där man undersöker Planned Parenthood och huruvida man ska vidta åtgärder. Nyligen meddelade delstaten New Hampshire att man slopar sitt stöd.

Planned Parenthoods fem kliniker i New Hampshire förlorar därmed ungefär en tredjedel av sitt stöd. Beslutet fattades av delstatsledningen där tre republikaner och två demokrater sitter.

Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om ungefär 650 000 dollar som Planned Parenthood-anläggningarna i New Hampshire nu tappar i ekonomiskt stöd. Politikerna vill att man istället ska göra en grundlig undersökning av organisationen och deras arbetssätt.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier