Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Matt Rourke/AP

Delstat slopar stödet till Planned Parenthood

Pro life-politikernas försök att stoppa de federala bidragen till Planned Parenthood misslyckades som väntat när saken var uppe i amerikanska senaten i måndags. Men nu har delstaten New Hampshire beslutat att dra tillbaka sitt stöd. Och fler delstater kan stå på tur.

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 aug 2015

Fem smyginspelade filmer har släppts, och fler väntar. Det gäller skandalen kring Planned Parenthood i USA, som utför majoriteten av landets aborter, som Världen idag berättat om vid flera tillfällen under sommaren.

I en av de senaste filmerna talar en företrädare för Planned Parenthood om att de kan bistå med hela kroppar från aborterade foster. Filmen har spätt på kritiken mot Planned Parenthood som redan är under hård press, inte minst från republikanska politiker på olika nivåer och från pro life-rörelsen i USA.

I måndags misslyckades ett försök att i senaten stoppa det federala stödet till organisationen. Men flera delstater har processer igång där man undersöker Planned Parenthood och huruvida man ska vidta åtgärder. Nyligen meddelade delstaten New Hampshire att man slopar sitt stöd.

Planned Parenthoods fem kliniker i New Hampshire förlorar därmed ungefär en tredjedel av sitt stöd. Beslutet fattades av delstatsledningen där tre republikaner och två demokrater sitter.

Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om ungefär 650 000 dollar som Planned Parenthood-anläggningarna i New Hampshire nu tappar i ekonomiskt stöd. Politikerna vill att man istället ska göra en grundlig undersökning av organisationen och deras arbetssätt.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Ebba Busch Thor ska gå i Prideparaden

Politik. KD-ledaren Ebba Busch Thor ska gå i årets Prideparad i Stockholm, trots att hon själv tidigare riktat kritik mot evenemanget. Det beskedet ger hon i...

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...