Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Delad riksdagsgrupp diskuterar Odell

På tisdag eftermiddag har Kristdemokraternas riksdagsgrupp ett möte där frågan om Mats Odells framtid som gruppledare kommer att diskuteras. Efter att Odell utmanat Göran Hägglund som partiledare vill flera ledamöter att han lämnar sitt uppdrag. Men gruppen är delad i två läger och utgången av mötet är oklar.

Nyheter · Publicerad 15:29, 13 feb 2012

Mats Odell fick ungefär en tredjedel av rösterna vid Kristdemokraternas riksting i Västerås och förlorade därmed kampen om partiledarposten mot Göran Hägglund. Efter det har KD-ledamöter öppet krävt att han ska lämna uppdraget som gruppledare i riksdagen.
– Det är inte Göran som skapat splittring, säger Desiree Pethrus, riksdagsledamot för KD som begärt att frågan om gruppledarposten ska lyftas under tisdagens möte.
– Om man tar steget att utmana en sittande partiledare måste man vara beredd att ta konsekvenserna av det. Det innebär ett skadat förtroende. Mats har skadat förtroendet gentemot Göran genom att säga att hans ledarskap är dåligt och att vi kommer ramla ur riksdagen under hans ledning. Det går inte att ena dagen säga att man inte har förtroende och nästa säga att man stöttar partiledaren till hundra procent, menar hon.
Mats Odell är vald av riksdagsgruppen som gruppledare fram till 2014 och han har själv tydligt gjort klart att han vill sitta kvar. Och flera av riksdagsledamöterna stödjer också Odell, en av dem är Mikael Oscarsson.
– Jag tycker att det är rimligt att Mats får sitta kvar, han är vald för hela mandatperioden och har skött uppgiften på ett mycket bra sätt.

Är det inte problematiskt att vara kvar när man utmanat partiledare?
– Han måste få en chans. Om det visar sig att det blir konflikter och samarbetet inte fungerar så får man ta en ny diskussion. Men vi fick en tydlig signal från rikstinget om att vi nu ska jobba tillsammans och försonas. Då vore det olyckligt att börja den processen med att göra sig av med Mats.
Desiree Pethrus vill inte kommentera om hon tror att en majoritet vill se att Odell lämnar uppdraget, inte heller vill hon lyfta fram en tänkbar ersättare.
– Det som är viktigt är att frågan nu prövas i riksdagsgruppen, säger hon.
För att byta ut gruppledaren krävs ett extra årsmöte, då kommer valberedningen att kallas in för att ta fram namnförslag. De som har rösträtt i fråga om gruppledarposten är de 19 riksdagsledamöterna som partiet har samt de tre KD-ministrarna. Partiets riksdagsgrupp är splittrade angående Odells framtid och en eventuell omröstning skulle sannolikt bli mycket jämn.

SAMUEL TEGLUND

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...