Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Debattörer: Svenska medier osynliggör förföljda kristna

Förföljda kristna människor osynliggörs av stora medier, hävdar Johan Sundeen, docent i idé- och lärdomshistoria.

”Svensk media, med undantag för kristen press, förefaller ha ignorerat Open Doors alarmerande undersökning”, skriver han och för ett liknande resonemang som S-profilen Jan Emanuel Johansson.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 feb 2022

Open Doors uppger att förtryck och våld mot kristna ökat, något som framgår i organisationens omfattande undersökning World Watch List som nyligen släpptes. Docenten Johan Sundeen menar att massmedier är tystlåtna om detta.

”Det systematiska, och år för år tilltagande, förtryck som Jesu efterföljare utsätts för betraktas i stort sett som en icke-sak i våra nyhetsmedier”, skriver Sundeen i en ledartext i tidningen Bulletin.

Sundeen anser också att västerländska aktivister inte sällan tenderar att visa stor förståelse för islamiska och kommunistiska stater – två typer av regimer med det kapitalistiska västerlandet som gemensam fiende, menar han.

Johan Sundeen uppger att han sökt efter svensk medierapportering om World Watch List 2022, men utan att finna särskilt många artiklar.

”Svensk media, med undantag för kristen press, förefaller ha ignorerat Open Doors alarmerande undersökning”, skriver han.

Nyligen skrev även debattören och S-profilen Jan Emanuel Johansson, i en kolumn i Göteborgs-Posten, om Open Doors belysning av hur kristna förtrycks.

”Den kristna gruppen är troligen den mest förföljda i världen. Kristna mördas, fängslas och torteras för sin tros skull.”

Han anser att förtryck av kristna ofta hamnar i medial skugga.

”När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna? Eller när läste du om övergreppen mot kristna från staten i Iran, Irak, Pakistan och många andra länder? Hur många känner ens till detta förtryck?” undrar Jan Emanuel Johansson.

Världen idag har kontaktat SVT för att fråga om de, som public service-bolag, uppmärksammat Open Doors senaste rapport samt om hur de ser på den kritik som Johan Sundeen samt Jan Emanuel Johansson framfört.

”SVT Nyheter har en omfattande utrikesbevakning. Att vi inte bevakat just den här rapporten betyder inte att vi väljer bort ämnet. SVT Nyheter har rapporterat om attacker och förföljelse av kristna grupper i åtskilliga reportage”, skriver SVT Nyheter i ett mejl till Världen idag.

Vi har även kontaktat Sveriges Radio, men de har i skrivande stund inte återkommit med svar.

När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna?

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier