Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Långväga gäster efter mötet i Hope Church i Märsta förrra söndagen. Fem av de flickor som räddats från bordellerna är med i Sverige för att berätta sin histora. Foto: David Högfeldt

De vill rädda fler från bordellerna

– Jag drogades ner, och när jag vaknade lurade de först i mig att jag var på ett sjukhus, berättar den unga flickan, som denna söndagskväll för första gången talar i en svensk frikyrka.– Sedan fick jag veta att man köpt mig för 3 000 dollar, och att jag måste arbeta för att betala tillbaka pengarna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 maj 2013

Arbete, det betydde för då tolvåriga Neha att ha samlag med ofattbara 60-80 män om dagen.
– En del män ville ha sex samtidigt som de höll en pistol mot mitt huvud, så att de skulle se min skräck, berättar hon.
Neha besöker Sverige tillsammans med fyra andra flickor som sålts som sexslavar på bordeller i Indien och Nepal. De har kunnat lämna livet som prostituerade bakom sig, tack vare det arbete som 2009 initierades av den svenske evangelisten Mikael Alfvén och hans nepalesiske kollega Raju Sundas.
Men fortfarande säljs tusentals barn till bordellägare och hallickar varje år, ofta av de egna familjemedlemmarna. Och bland badifolket, som dessa flickor tillhör, är det inte ovanligt att en man säljer sin hustrus eller sin dotters kropp till främlingar i det egna hemmet.
Som Mikael Alfvén påminner, är det dock inte bara indiska och nepalesiska män, utan även turister från länder som Sverige, som köper sex av småflickor som ännu inte kommit in i puberteten.

Efter framträdandet får Världen idag växla några ord med Neha. Hon är tystlåten, men låter förstå att det är viktigt för henne att berätta vad hon gått igenom.
– Jag vet vad ondska är, säger hon genom pastor Raju Sundas.
– Och mitt gamla liv går inte alls ihop med det nya liv jag har nu.
Neha berättade på scenen att hennes syster, som hjälpte till att befria henne från bordellen i New Delhi, är troende kristen. Och det är numera även Neha.
– När jag precis hade kommit till flickhemmet hade jag en dröm, där jag flög med Jesus. Nu har den drömmen gått i uppfyllelse, säger hon med ett stort leende.
Skälet till att Neha vågar stå upp och berätta om misshandel och våldtäkter inför välvilliga men främmande människor, är alla de flickor som är kvar i fångenskap.
– Det fanns ännu yngre flickor än jag på bordellen, de var mellan åtta och elva år, och jag brukade höra hur de skrek, sa Neha inför de chockade och berörda människorna i Hope Church.

Hennes ord dröjde sig kvar när vi sedan fick se bilder av ett tiotal småflickor – leende, allvarliga, i paltor eller i finkläder – projicerade på väggarna.
– Alla de här bilderna är tagna för några veckor sedan, och alla visar barn som fortfarande är fast i prostitution, sa Mikael Alfvén, och vädjade om faddrar och donationer till arbetet med att rädda flickorna och hjälpa dem till ett nytt liv med utbildning och arbete.
– Just nu har vi 200 barn som behöver komma ut i frihet, sa han, och underströk att det bara är i vissa akuta fall som man faktiskt köper loss flickorna från dem som låter utnyttja dem.

Fem hem finns vid det här laget för de riktigt unga flickorna som behöver komma ur prostitution eller få ett tryggt boende för att slippa hamna i sexslaveri. Sedan finns ett hem för äldre flickor, som kommit ur prostitutionen men lever med ett stigma som gör det omöjligt för dem att vara kvar i hembyn. Det senast uppbyggda hemmet är till för de spädbarn som flickorna ibland föder på bordellerna, och som de inte klarar av att ta hand om.
– Just nu har vi sju små barn där, och hoppas få plats för ytterligare 25, berättar pastor Raju Sundas.
Det är han som är själva motorn i all denna verksamhet, med sitt nät av cirka 500 nepalesiska församlingar och dessutom välgörare från olika länder. Och det är inte alltid det lättaste i det hinduiskt dominerade Nepal.
– Jag vill visa regeringen vad kyrkan kan göra. Vi anklagas ofta för att omvända människor, men vi evangeliserar inte i vårt sociala arbete utan vill åstadkomma en förändring till det bättre av hela samhället.

Denne unge pastor har redan skapat sig ett namn som förkämpe för de lägre kasternas rättigheter till det som är självklarheter för andra i Nepal: medborgarskap, utbildning, arbete. På senare år har han även öppnat den första formellt registrerade kristna grundskolan i Nepals huvudstad Katmandu.
Raju Sundas föddes in i en låg kast och visste inget om kristendomen förrän han var åtta år. Då helades hans mamma på ett mirakulöst sätt från en svår sjukdom genom förbön.
– Jag hade aldrig läst en bibel, aldrig hört evangeliet. Men jag visste att den Gud som fått min mamma att le, honom skulle jag följa livet ut.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Neha heter egentligen något annat.

Neha är 16 år i dag och räddades från bordellen dit hon sålts för två år sedan. Där finns det barn som är betydligt yngre än hon själv var när hon tvingades till prostitution. Foto: David Högfeldt

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...