Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

På fredagen mötte Mats Odell gräsrötterna i Uppsala. Bara några timmar innan hade han fått valberedningens dom: ”Ej nominerad till partistyrelsen”. Foto: Erik Lundström

"De vill ha status quo"

UPPSALA | På fredagen stod det klart att Kristdemokraternas valberedning ställde sig bakom den sittande partiledaren Göran Hägglund, inför partiets riksting den 28 januari nästa år.Men utmanaren Mats Odell viker inte ner sig.– Valberedningens förslag var väntat, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 dec 2011

Valberedningens förslag fick stark kritik redan innan det presenterades.
Riksdagsledamoten Tuve Skånberg har sagt att valberedningen har ”misslyckats med att lyssna in den stora opinionen i partiet”, och Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, kallar förslaget ett ”utrensningsförslag”.
En märkbart pressad ordförande i valberedningen, Chatrine Pålsson Ahlgren, förklarade på fredagens presskonferens att hon vill ”forma ett lag” som hon tror kan ”fungera ihop”.
– Vad gäller Mats Odells kandidatur till presidiet så tycker vi inte att det lämpligt att föreslå en person som faktiskt har varit motkandidat till partiledaren. Vi vill ha ett optimalt lag och då måste alla spela med varandra och inte mot varandra, sa hon till pressen.

På eftermiddagen hade Mats Odell en egen presskonferens och efter medverkan i P1-programmet Studio Ett, bar det av mot Uppsala.
Det är i stort sett fullsatt i Landstingssalen på Slottsgränd när Uppsaladistriktets hjälte Mats Odell gör entré.
– Mats Odell for president, ropar riksdagsledamoten Mikael Oscarsson.
Att partiledarkandidaten är mer än en halvtimme sen verkar spelar mindre roll. Jublet når inga gränser när Odell intar podiet.
– Det betyder oerhört för hela projektet att få partiet på rätt köl att det finns starka partidistrikt som varit tydliga hela vägen, det är en förutsättning för att klara av detta, sa Odell till gräsrötterna i Uppsala.

Och applåderna avlöste varandra under kvällen. Inte minst när han slog fast att partiet ska vara en ”tydlig röst i samhällsdebatten”. Han berättade även att han nyligen läst Gösta Bomans memoarer ”Maktskifte”, som visar att det är möjligt att inte rensa ut personer som hållit på den andre partiledarkandidaten, i Moderaternas fall Yngve Holmberg.
– På ett år lyckades han läka samman partiet, sa Odell.

Det kom många frågor från de nyfikna anhängarna i Uppsala, bland annat från Hugo Fievet, styrelseledamot i KDU Uppsala, som var orolig över hur de större allianspartierna kör över KD.
Efteråt är Mats Odell nöjd. 
– Valberedningens förslag var väntat, säger han till Världen idag. 

Hur tolkar du det faktum att du blev petad ur partistyrelsen av valberedningen?
– Att min bedömning av valberedningens arbete var korrekt, nämligen att man hela tiden varit inriktad på att slå vakt om status quo i partiet så långt det är möjligt.

Hur ser du på Chatrine Pålsson Ahlgrens uttalande om att du är olämplig i partistyrelsen?
– Jag tror vårt parti behöver alla goda krafter, oberoende av vilken kandidat man varit eller vilken sida man stått på i den här frågan. Jag utgår från att när ringstingets valresultat är klart kommer vi alla att acceptera detta och arbeta konstruktivt för partiets bästa.

Varför är det viktigt för dig att fortsätta kandidera?
– Det är viktigt att det blir en omröstning på rikstinget som ger tydligt utslag, och mandat för den som blir vald.

Hennes ambition var att ”inte skapa splittring”. Lyckas hon?
– Jag är tveksam på om det är rätt metod för att läka samman partiet.

Du har talat om ett ”öppet sår”. Hur ser det ut?
– Om man inte kommer fram till ett avslut i form av en omröstning är jag rädd att det kapslas in som en varböld. Alla de som stödjer mig får chansen att visa det på rikstinget, sedan får vi samla och läka ihop partiet.

Hur ser du på att vinna eller försvinna?
– Det tycker jag inte är lämpligt i ett parti av KD:s karaktär. Efter rikstinget kan man inte kasta alla på sophögen som inte har exakt samma uppfattning. Vi måste se till att alla som vill bidra till partiet får chans att göra det. Man kan inte kräva att folk ska lägga sig ner och dö eller överge partiet bara för att man höll på fel kandidat.

Finns det plats i partiet för principen ”Förtjänst och skicklighet”?
– Den principen är mycket viktigare när vi tittar på vilka uppdrag olika kristdemokrater ska ha. Jag tycker att man ska se till dem som är mest lämpliga och skickliga för det uppdraget, inte vilken kandidat de höll på.

Du har sagt att du sett en ny Hägglund. Hur har han förändrats under valkampanjen?
– Jag är väldigt glad när jag konstaterar att konkurrens är väldigt positivt för vår personliga utveckling. Då måste man skärpa sig och börja lyssna.

På lördagen vädjade 18 ledande kommunalråd i en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt Mats Odell att dra tillbaka sin kandidatur.
– Vi vill få möjlighet att fokusera på politikens innehåll snarare än personfrågor, skriver de.

ERIK LUNDSTRÖM

>>LÄS OCKSÅ:

Kristdemokraten Mats Odell. Foto: Erik Lundström

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...