Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

De vässar försvaret av den kristna tron

Att vässa försvaret för den kristna i Sverige. Det är målet när organisationen Apologia och CKA, tidigare Credoakademin, nu går samman till en organisation.

Nyheter · Publicerad 16:30, 27 mar 2017

”Apologetik” betyder ungefär ”försvar av den kristna tron”. Två organisationer som har ägnat sig åt detta i Sverige är Apologia och Centrum för kristen apologetik (CKA), före detta Credoakademin. Nu planerar de två organisationerna att gå ihop.

– Tanken är att det ska bli en synergieffekt – att vi kan göra mer med gemensam kraft, säger Marie Larsson, ordförande för Apologia.

Apologia startades år 2009 av ett antal studenter på just Credoakademin. Båda personerna bakom Apologia och CKA tycker därmed att en sammanslagning känns naturlig.

– Det känns väldigt bra. Det här är en win-win-situation, säger Mats Selander som tillsammans med Stefan Gustavsson och Ray Baker utgör CKA:s kärntrupp.

Han påpekar att det blir lite som att två generationer möts: De yngre entusiasterna på Apologia och ”de gamla rävarna” på CKA.

Vad är målet med sammanslagningen?

– Att få en apologetisk förkunnelse i svensk kristenhet. Vi hoppas att apologetik ska vara en lika naturlig del i våra kyrkor som lovsången. Att den ska bli en självklar tårtbit i den andliga kostcirkeln, säger Mats Selander.

Marie Larsson instämmer.

– Vi vill även utbilda några personer till att ”stå vid fronten”, det vill säga vara ute i samhället och debattera, säger hon.

Finns det ett intresse för apologetik i Sverige?

– Ja, det gör det. Och vi tycker att det har ökat de senaste åren. Vi tror att det behövs fler pastorer som kan utbilda unga till att ge logiska skäl för tron. I dag är det ofta en väldigt aggressiv kritik mot den kristna tron. Det bryter ner många ungdomar och det har brutit ner många personer genom åren. Kyrkan består av alla dem som klarade sig utan apologetiken, säger Mats Selander.

Han menar alltså att det har varit en sådan brist på apologetik i våra kyrkor att många personer har lämnat tron.

– Det har funnits några enstaka förkunnare som har försvarat tron, men det har varit väldigt sparsamt. Titta på exempelvis Hedeniusdebatten på 50- och 60-talen, där sa biskoparna att den kristna tron hade missförståtts och inte handlade om logiska argument, utan om känslor, säger Mats Selander.

Även Marie Larsson tror att det finns ett stort behov av apologetik i Sverige.

– Om man tar sin tro på allvar så stöter man förr eller senare på de svåra frågorna, säger hon.

Vad ska ni göra rent konkret för att apologetiken ska få en självklar plats i kyrkorna?

– Vi har ett helt gäng förslag. Vi har planer på att göra Credoakademins material till en distansutbildning, vi vill få i gång lokala apologetikgrupper, vi vill utmana lokala församlingar till att ägna sig åt apologetisk mission för att nå ut till sin stad, vi vill skapa ett mentorsprogram för framtidens apologeter och vi vill få in apologetik i bibelskolor och teologiska utbildningar i Sverige, säger Mats Selander.

Om allt går som planerat kommer sammanslagningen att ta avstamp i det årsmöte som Apologia har i samband med en apologetikkonferens på lördag. Namnförslaget på den nya organisationen är ”Apologia – centrum för kristen apologetik”.

Om man tar sin tro på allvar så stöter man förr eller senare på de svåra frågorna.
Kyrkan består av alla dem som klarade sig utan apologetiken.

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...