Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

De valdes till ledare för Evangeliska Frikyrkan

Nu har Evangeliska Frikyrkan inte längre en missionsdirektor, utan två. Världen idag var på plats när Linalie Newman och Ingemar Forss valdes vid kongressen i Mariestad på Kristi himmelsfärdsdagen.

Nyheter · Publicerad 10:29, 11 maj 2018

Linalie Newman är sedan tolv år pastor i Johanneskyrkan i Linköping. Hon var tidigare ledamot i EFK:s styrelse och en av dem som lämnade i samband med turbulensen då missionsdirektor Daniel Norburg fick gå för drygt ett år sedan. Ingemar Forss från Östersund har en bakgrund som pastor men också lärare, i dag är han rektor för Åredalens folkhögskola. Även han har varit med i styrelsen förut.

– När en person pratade om att nominera mig till direktor reagerade jag med att säga ”du är galen”. Jag har varit bävande och i ständig bön, och jag upplevde efter ett tag tydligt att Gud öppnade dörr efter dörr inom mig så att en glädje växte fram, berättade Linalie Newman då kandidaterna presenterades.

Inte heller Ingemar Forss kände att detta var självklart.

– Jag var inte beredd, det är en stor fråga och jag känner stor respekt. Det blev en brottning innan jag kunde ställa mig till förfogande.

På kongressen var cirka en tredjedel av EFK:s 320 församlingar representerade, och dessa fick en genomgång av styrelsen om vilka steg som tagits i processen. Sju nominerade intervjuades av rekryteringsgruppen och i december 2017 meddelades att styrelsen förordade Newman och Forss.

Delegaterna i Mariestad fick en stund att samtala i bänkraderna, sedan gavs tillfälle för alla som ville ställa frågor, och det var många som tog chansen. Dessa handlade bland annat om hur de ska hantera att de nya direktorerna är två, de båda kandidaternas inställning till andra kristna riktningar, deras tjänstegåvor, väckelsens plats och mycket annat. Orden ”tillsammans” och ”gemensamt” återkom gång på gång i svaren som gavs.

Valet gjordes med ett rungande ja, endast en var emot beslutet. Konfettiregn, musik och en ihållande applåd avslutade mötet.

Till Världen idag säger Linalie Newman att hon har en längtan snarare än ambition.

– Jag bär en längtan att få samling, ta nya steg, få tillbaka hoppet och tilltron. 

Vilka styrkor har du som gör att du vågar gå in i denna tjänst?

– Jag vill försöka tänka utanför boxen gällande församlingsplantering. Och jag tror verkligen på tanken om församlingen. Vi i familjen har gjort vad vi kan för att leva ett missionellt liv, och jag har jobbat många år i församling, säger Linalie Newman.

Ingemar Forss vill arbeta med det dynamiska i att vara både rörelse och organisation.

– Jag vill att vi hittar nya sätt att kommunicera, forum där olika kategorier av personer kan finnas. Nutidens människor följer inte längre en organisation, utan de följer andra människor. Så vi behöver exponera oss privat, så att folk får veta vad Jesus betyder för oss, säger han.

Det är de här tankarna som ligger till grund för en podradio som de båda ska starta vid midsommar, namnet blir Missionellt liv.

Vad blir er första uppgift nu?

– Att lyssna in alla i ledningsorganisationen genom samtal och bön. Att få en bild av nuläget och hitta pulsen så vi vet vad vi ska prioritera.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...