Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

De leder den äldsta och den yngsta kyrkan i

Nyheter · Publicerad 06:00, 21 maj 2008

De leder den äldsta
och den yngsta kyrkanÖREBRO Fader Jacob Kasselia är präst i den syrisk-ortodoxa kyrkan, den kyrka som räknas som den allra äldsta av världens kristna trossamfund. Pastor Per-Åke Eliasson är pastor i Kristet Center, som startade för tretton år sedan och är anknuten till relativt nybildade trosrörelsen.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan brukar räknas som den äldsta av världens historiska kyrkor.
– Vi är stolta över det och försöker att föra vidare det här arvet så gott vi kan, säger Fader Jacob Kasselia, som är präst i
S:ta Mariakyrkan, belägen i Varberga i Örebro.
Fader Jacob berättar att kyrkan har omkring ett par tusen medlemmar, spridda över Örebro län. Församlingen har gudstjänst varje söndag, med ett par hundra personer på gudstjänsten, Mariakyrkan byggdes för 20 år sedan.

– Vi har en vaktmästare anställd, många jobbar ideellt. Dessutom har vi en flickkör, samt barn- och ungdomsverksamhet som ordnar träffar och föreläsningar. Vi har tidvis haft en lärare som undervisar i kristendom.
– Under högtiderna är kyrkan full, berättar han och beskriver hur den syrisk-ortodoxa kyrkan i dag har sin starkaste förankring i Syrien, men att den också finns i länder i Mellanöstern som Libanon, Irak, Turkiet och Jordanien.
– Vi har samma tro, samma Bibel, samma Jesus, men har lite olika traditioner. Vi känner en stor gemenskap med övriga kristna i Örebro, säger Fader Jacob Kasselia om relationen till övriga kyrkor i staden.

Kristet Center är den senast i raden av de drygt 20 frikyrkor som i dag finns i Örebro. Församlingen startade i augusti 1995 av Örebroprofilen Sven Nilsson, tillsammans med ett par hundra personer.
– I dag har vi vuxit till 400 medlemmar och har drygt 40 anställda, säger Per-Åke Eliasson, som blev pastor för tio år sedan.
Verksamheten inkluderar en kristen friskola med fler än 150 elever, en av tre kristna friskolor Örebro.
Församlingen har sedan fem år tillbaka nybyggda lokaler i före detta Grenadjärområdet, numera Rynningeåsen.
Det finns också ett internationellt engagemang i form av ett fadderprogram, där församlingen tar ett ansvar för omkring 400 barn i Uganda.
- Det rör sig om föräldralösa barn där föräldrarna drabbats av aids. Förutom dessa 400 barn får ytterligare 1000 människor hjälp med husrum och mat, säger Per-Åke Eliasson.
- Vi ser oss som en del av den kyrkliga familjen i Örebro och tänker inte i konkurrens utan att vi kompletterar varandra. Många olika kyrkor ger en mångfald där vi vill bidra med vår del.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...