Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

De kräver att den kristna kvinnan ska hängas

Det islamistiska partiet Tehreek-e-Labbaik har uppmanat till landsomfattande protester i Pakistan för att pressa Högsta domstolen att fastställa dödsdomen mot den hädelsedömda kristna kvinnan Asia Bibi.

Nyheter · Publicerad 08:04, 18 okt 2018

Högsta domstolen sammanträdde i förra veckan i Islamabad, och har meddelat att man nu håller på att formulera en dom i det politiskt laddade målet.

"Om Pakistans Högsta domstol friger eller benådar Asia Bibi, en hädare som själv medgivit att hon uttalat sig nedsättande om vår profet Muhammed, så blir det fruktansvärda följder för regeringen och rättsväsendet", säger en ledande medlem i Tehreek-e-Labbaik i en video som enligt Voice of America fått omfattande spridning i sociala medier.

Hundratals anhängare till partiet demonstrerade under förra helgen i flera städer med krav på att Högsta domstolen fastställer dödsdomen mot Asia Bibi, som egentligen heter Aasiya Noreen.

Enligt British Pakistan Christian Association, som engagerat sig för Asia Bibi i flera år, bröt regelrätta kravaller ut på många håll. Demonstranter ska ha förstört myndighetsbyggnader och hotat att mörda de domare som vågar fria Asia Bibi.

Samtidigt kräver kristna ledare i Pakistan skydd för sina kyrkor och medlemmar, i det fall som hoten om hämndattacker mot landets kristna skulle sättas i verket efter en eventuell friande dom.

Den hätska stämningen kan också avläsas i kommentarerna till den låt som det brittiska bandet Ooberfuse släppte för några år sedan, "Free Asia Bibi". Sedan bandet la upp låten på nytt på sin Facebook-sida i förra veckan har inlägget fått cirka 450 kommentarer, varav de allra flesta handlar om att Asia Bibi borde hängas.

Asia Bibi har varit frihetsberövad sedan 2009, då hon anklagades för att ha förolämpat profeten Mohammed under ett gräl med en kvinna i byn där hon bodde.

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?" ska hon ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen.

Hennes make och ena dotter besökte i förra veckan London, där de deltog i flera möten som hade fokus på religionsfrihet.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...