På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”De kan inte ha fångat upp allt”

– Det är ju bedrövligt, säger Bengt Sareld om att biblar som skulle smugglas till ryska kristna hamnade hos Stasi. Han är dock övertygad om att Stasi inte lyckades fånga upp alla leveranser.

Nyheter · Publicerad 10:19, 4 dec 2019

Tillsammans med Nils-Erik Engström satt Bengt Sareld fängslad i fem månader i Sovjet 1977, efter att ha försökt föra ut material om de kristnas situation i landet.

Bengt Sareld arbetade för Slaviska missionen, som i dag heter Ljus i öster. Han och hans vänner använde ofta DDR som ett transitland för ryska biblar.

– De kan rimligtvis inte ha fångat upp allt, konstaterar han om Stasis infiltration.

– Vi tog även med oss tysk litteratur från flera olika kristna förlag i Västtyskland, och ibland när vi levererade ”fel” böcker som skulle till ett annat samfunds församlingar, blev reaktionerna väldigt starka på grund av läroskillnader, vilket ju kan uppfattas som ett kvitto på att böckerna faktiskt kom fram, säger Bengt Sareld.

Hade du känslan av att någon hade förrått er när ni greps 1977?

– Jag kunde aldrig riktigt få den känslan även om jag sökte efter signaler av det slaget. Jag var ju medveten om att de som grep oss var resursstarka och slipade när det gäller spionage, kontraspionage och förhörsteknik.

– Det var fascinerande möjligheter vi svenskar hade i DDR. Vi greps aldrig, konstaterar Bengt Sareld, och beskriver hur de hade depåer i Berlin, Nürnberg och Leipzig där de lämnade ryska biblar och litteratur på sin resa genom Östtyskland.

– Vi var amatörer i jämförelse med den makt som vi utmanade. Och ändå var vi oerhört försiktiga, nästan så att vi själva tyckte att vi överdrev.

Ljus i öster (Licht im Osten) i Tyskland startades av en lärjunge till Nils Höijer, som i sin tur var grundare av svenska Slaviska missionen, som sedan millenieskiftet har bytt namn till Ljus i öster.

– Det var mycket samarbete. Alla de här organisationerna hade kontakt med varandra och hade gemensamma träffar för att undvika dubbelarbete när det gällde exempelvis översättningar och smuggelrutter. Man visste om varandra, säger Lars Narin, som har jobbat på Ljus i öster sedan början av 1990-talet.

Peter Paulsson är generalsekreterare på Open Doors, som startade sin verksamhet i Sverige för drygt tio år sedan. Under kalla kriget var han verksam inom OM, som då hade sin bas i Österrike.

Han var under denna tid involverad i bibelsmuggling, men inte via DDR, utan till Ungern och Bulgarien.

Peter Paulsson känner inte till något konkret exempel där den bibelsmugglingsverksamhet han var involverad i, var infiltrerad av Stasi eller liknande.

– Det fanns en vaksamhet och en medvetenhet om att Warsawapaktens säkerhetstjänster hade ögonen på oss. I Bulgarien blev en av bibelsmugglarna gripen av polisen under tre dagar, säger Peter Paulsson.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier