Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Metin Rhawi är en av 17 personer som sedan i måndags hungerstrejkar på Mynttorget för att väcka uppmärksamhet för de kaldéer, assyrier och syrianer som fördrivits från Ninevehslätten i Irak. Foto: Eva Janzon

De hungerstrejkar för att bryta tystnaden

Under veckan har en grupp assyrier, syrianer och kaldéer hungerstrejkat i ett tält på Mynttorget, ett stenkast från riksdagen. Kraven: humanitära insatser för människorna som flytt från Nineveh-slätten i Irak, stopp för Islamiska statens framfart och en skyddszon i Nineveh under FN:s beskydd.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 aug 2014

– Det kan verka drastiskt att avstå från mat, men situationen för våra medmänniskor i Irak är ännu mer drastisk, säger Metin Rhawi, som tog initiativ till att starta aktionen på måndagen, i samarbete med en grupp som kallar sig Sverigesektionen för Assyriska, syrianska och kaldeiska partiers samlingsråd.
Liknande aktioner har nyligen genomförts både i Enschede i Nederländerna och i Bern i Schweiz, stödda av European Syriac Union.

På onsdagen genomfördes även en annan protestaktion i Stockholm. Det var Assyriska riksförbundet, vars medlemmar demonstrerade utanför brittiska ambassaden i Stockholm. Målet var att peka på Storbritanniens historiska roll i den pågående konflikten i Irak. Många assyrier håller det emot Storbritannien att man tog emot folkgruppens militära hjälp i regionen under första världskriget, men sedan aldrig gjorde verklighet av löftet att ge assyrierna autonomi.
– Vi vill visa att dagens konflikt har starka kopplingar till historien, säger Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakoub.

Utanför tältet på Mynttorget berättar Metin Rhawi att den organisation han företräder arrangerade demonstrationer i Stockholm både den 2 augusti och den 10 augusti.
– Sedan dess har utrikesminsiter Carl Bildt besökt Irak och den kurdiska regionen. Men han talade aldrig om assyrierna som en hotad och fördriven folkgrupp, utan bara om yazidierna. Det är bra att han nämnde dem, men han glömde oss, säger Metin Rhawi, som räknade med att avsluta hungerstrejken på torsdag eftermiddag tillsammans med ytterligare 16 personer.

Han berättar att företrädare för assyriska, syrianska och kaldeiska partier i Irak nu är överens om att skapa ett eget militärt försvar i Nineveh.
– Sedan vårt folk blev kristna har vi inte burit vapen, men det kanske inte är en framkomlig väg längre.
Nyhetsbyrån Aina rapporterade på onsdagen att Assyriska patriotiska partiet i Irak utrustat en grupp på 40 man med vapen, i syfte att delta i den kurdiska peshmergans strider mot IS.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Ebba Busch Thor ska gå i Prideparaden

Politik. KD-ledaren Ebba Busch Thor ska gå i årets Prideparad i Stockholm, trots att hon själv tidigare riktat kritik mot evenemanget. Det beskedet ger hon i...

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...