Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Mahtab Shafadi, Maryam Arabsheikh, Maryam Arabi, Masoumeh Nokhodkar och Fatemeh Heidari Dehkordi. Foto: Eva Janzon

De hotas med utvisning

Söndag kväll och det är feststämning i Hammarbykyrkan i södra Stockholm. Församlingens bjuds på konsert och middag, tillsammans med den iranska grupp som anslöt sig i september. Det rör sig om ett drygt 100-tal personer som flyttat hit från S:ta Clara kyrka tillsammans med ”sin” EFS-präst, Annahita Parsan. Många är relativt nya i Sverige, och i luften surrar både svenska, farsi och engelska. På plats är även församlingens ordförande, Göran Ahlforn. Han passar på att säga att det iranska tillskottet gör församlingen rikare, och att han tror på ett långsiktigt arbete för att jämka samman grupperna. För iranierna är fördelarna uppenbara. Efter snart sex år i den myllrande och centralt belägna S:ta Clara får gruppen komma till ro i en ”vanlig” församling, med allt vad det innebär av församlingsaftnar, barnverksamhet, konfirmationsresor, Alphagrupper och annat. Här blir det även svenskstudier och verksamhet på det egna språket, farsi.I utbyte får församlingen något helt annat: människor med ett nytänt och brinnande kristet engagemang, inte sällan vunnet genom stora personliga offer. Men även om alla iranier här befinner sig långt bort från hemlandets politiska och religiösa diktatur, är det långt ifrån alla som kunna påbörja den inre resan bort från densamma. Många saknar uppehållstillstånd, och bär på en stor oro för framtiden. Till dem hör de fem kvinnor som Världen idag träffat, och som kommit till tro antingen i Iran eller i Sverige. Eftersom de riskerar att behöva återvända till Iran, vill de inte alltid gå närmare in på skälet till sin flykt.

Nyheter · Publicerad 10:08, 21 nov 2012

------------

Blev kristna i Sverige – hotas skickas till Iran

Mahtab Shafadi, 24 år
Mahtabs man flydde från Iran 2008, efter att ha gripits av polisen flera gånger. Sista gången han greps hade han försökt försvara sin hustru från moralpolisen, som ser till att kvinnorna är klädda enligt landets stränga klädkoder.
Mahtab var gravid med parets dotter, och följde efter till Sverige när lilla Sarina var ett år. Paret hittade till den persiska gruppen i S:ta Clara kyrka, fick vänner som berättade om kristendomen och som bad för dem.
– Vi blev kristna efter en tid och döptes tillsammans. Nu har min man en blogg där han berättar om kristendomen för andra iranier.
Parets släkt i Iran har reagerat mycket negativt på beskedet om att Mahtab och hennes man ­blivit kristna – en handling som kan straffas med döden i hemlandet. Ändå ser det ut som att de måste återvända.
– Migrationsverket tror inte på uppgifterna om att min man satt fängslad, trots att de sett dokumentationen. Men jag tror det blir ännu värre om vi åker tillbaka, eftersom vi vant oss vid ett liv som kristna nu.

------------

”De tror inte att jag är en övertygad kristen”

Maryam Arabsheikh, 44 år
Maryam var aktiv inom oppositionen under presidentvalet 2009, vilket var ett skäl till hennes flykt.
– Jag var dessutom hemligt kristen, vilket gjorde allt dubbelt så svårt för mig. De andra i min bönegrupp hjälpte mig att lämna landet. De visste att om jag blev gripen, skulle de också kunna få problem, berättar hon genom en tolk.
Maryam började gå till en så kallad huskyrka i huvudstaden Teheran för omkring två år sedan.
– Vi träffades fyra, fem personer, läste ur Bibeln och bad tillsammans. Allt skedde i hemlighet, berättar hon.
– Upptäcks en muslim med Bibeln i handen kan hon eller han bli avrättad utan rättegång. Man måste vara mycket stark för att behålla sin tro under sådana omständigheter.
I Sverige hittade Maryam snabbt till den persiska gruppen i S:ta Clara. Men hon får inte bli kvar i gemen­skapen. För några månader sedan kom det slutgiltiga avslaget från Migrationsverket.
– De tror inte att jag är en övertygad kristen. Men jag vet ju det själv, i mitt hjärta.  På ett sätt känns det som att det här är Guds sätt att pröva mig.

------------

Hon blev överfallen och misshandlad för sin tro

Masoumeh Nokhodkar, 32 år
Masoumeh kom till Sverige med sin make 2006, efter att ha deltagit i studentprotesterna mot president Mahmoud Ahmadinejad.
Hon är efterlyst av iranska säkerhetspolisen, och finns med på den hemsida där den iranska regimen namnger bloggare och andra personer som anses illojala mot landet, gerdab.ir.
Efter en tid i Sverige hittade paret till S:ta Clara kyrka, lärde känna prästen Annahita Parsan, och blev kristna.
– När jag kom till Sverige slogs jag av friden och lugnet här, jämfört med allt fokus på våld och straff i Iran, berättar Masoumeh.
– Jag började söka efter källan till den här friden. När jag hittade Clara kyrka och tron på Jesus Kristus kändes det som att jag funnit svaret på mina frågor.
Masoumeh började blogga om sin tro, och fick ganska snart ta emot hotelser. För ungefär två år sedan blev hon överfallen och misshandlad av maskerade män, varav en talade farsi.
– Jag polisanmälde, visade upp mina skador och berättade även för Migrationsverket.
– Det är klart jag är rädd. Om man hotar mig här, vad kommer då inte att hända där?

------------

”När jag hittade Clara kyrka fick jag ett lugn”

Maryam Arabi, 46 år
Maryam kom till Sverige 2009 med sin man och deras två barn. Familjen, och i synnerhet dottern, hade fått problem i samband med protesterna under presidentvalet 2009.  
Bara ett halvår efter ankomsten till Sverige upp­täcktes det att Maryam hade bröstcancer. Hon opererades och fick mediciner. Hon är fortfarande mycket orolig, har självmordstankar och var nyligen inlagd inom psykiatrin.
– Det som gjort mig gott är ändå att be. När jag hittade Clara kyrka fick jag ett lugn, och jag är säker på att Annahitas böner har hjälpt mig mycket, säger hon.
I Iran hade familjen vänner som gick i de underjordiska huskyrkorna. Själva vågade makarna inte gå dit, även om de läste Bibeln.  
Nu går hela familjen i trosundervisning, med sikte på att låta döpa sig. Samtidigt har de ett utvisningsbeslut hängande över sig.
– Migrationsverket säger att vi inte kommer att få några problem i Iran. Hand­läggaren är en iransk tjej som är uppväxt här och aldrig varit i Iran. Hur kan hon veta vad som väntar oss?

------------

”Jag fick en bok med stycken ur Bibeln”

Fatemeh Heidari Dehkordi, 52 år
Fatemeh blev kristen i Iran redan för åtta år sedan.
– Det började med att jag fick en bok med stycken ur Bibeln. Den gjorde mig nyfiken och gjorde att jag började se på den kristna satellit-tv-kanalen Mohabat, berättar hon genom dottern Mina.
– Sedan kom den dag då jag föll jag på knä framför tv:n och tog emot Jesus. Efter det var jag som nyförälskad, jag ville tala om Jesus på bussen och med grannarna. Men min man förbjöd mig, han sa att vi kunde få problem.
Genom tv-kanalen fick Fatemeh kontakt med en pastor i Karaj, Behnam Irani, och kom med i en underjordisk så kallad huskyrka. Behnam Irani greps flera gånger under dessa år, och avtjänar just nu ett sexårigt fängelstraff för ”brott mot nationens säkerhet”.
Fatemehs man och barn kom till tro inom ett år efter hennes egen omvändelse.
I morgon, på torsdag, kommer hennes ärende upp i Migrationsdomstolen. Fatemeh tror redan hon vet vad svaret blir: ett nytt avslag.
– Men jag kommer aldrig att vara tyst. Här är jag ett vittne för Irans underjordiska kyrkor, och i Iran blir jag ett vittne för Jesus.

 

FAKTA: Konvertiter

• Det finns mellan 300 000 och 450 000 kristna i Iran, och enligt FN är flertalet av dem etniska armenier.

• Etniska perser i Iran anses vara muslimer per definition, och de som konverterar till kristendomen betraktas som avfällingar. Både att lämna islam och bli kristen, samt att evangelisera bland muslimer, kan straffas med döden.

• Armeniska och assyriska kristna garanteras ofta sin religionsfrihet, men det händer att även de fängslas, misshandlas och trakasseras. Många gudstjänster övervakas av hemliga polisen.

• I synnerhet evangelikala kristna utsätts för trakasserier och förföljelse. Guvernören av Teheran har kritiserat evangelisk kristendom för att vara en ”korrupt och vilseledd rörelse” samt ”fiendens kulturella invasion”.

• Minst 300 kristna arresterades under 2011. Minst 6 500 biblar beslagtogs.

Källa: Open Doors och USA:s utrikesdepartementVarken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier