Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Dawkins portad efter uttalande om islam

Ordet islamofobi är ett påhitt för att stoppa intellektuella som mig. Det säger den världskände vetenskapsmannen Richard Dawkins efter att portats från en konferens på Berkeleyuniversitetet nu i augusti. Samtidigt väcks frågan varför han inte har portas för sina hårda attacker mot kristen tro .

Nyheter · Publicerad 10:55, 31 jul 2017

Frågan ställs bland annat av den kristne författaren Michael Brown vid New York university. Han pekar på de mycket grova anklagelser som Dawkins, världskänd evolutionsbiolog och ateist, riktat mot kristen tro.

”Är det okej att beskriva Gud som den otrevligaste karaktären i all skönlitteratur, avundsjuk, stolt, ett oförlåtande kontroll-freak, en blodtörstig etnisk rensare, kvinnohatare, rasist och barndödare, som Dawkins gör i sin bok The God Delusion”, skriver Brown i ett debattinlägg i Christian Post.

”Kanske organisatörerna inte visste allt om Dawkins attacker mot kristen tro och Bibeln, men allvarligt talat, hade de bannlyst honom på konferensen för det? På ett annat sätt kan man säga: ”fördöm kristna och du är en hjälte, fördöm muslimer och du är en nolla”, resonerar han mycket kritiskt.

Konferensen vid Berkeley arrangeras av KFPA, en radiostation som presenterar sig som ”progressiv”. Efter beslutet att stoppa Dawkins skickade de ut mejl till hundratals personer som köpt biljetter och informerade om att föreläsningen med Dawkins blivit inställt, enligt tidningen The Independent.

Orsaken förklarade man bland annat med "Dawkins grova ... tweetar" och andra kommentarer om islam.

Man förklarar att man stöder det fria ordet, men att man inte ställer sig bakom "sårande tal". Richard Dawkins själv avvisar detta och menar att KPFA använder sig av en dubbel standard.

– Jag är känd som en frekvent kritiker av kristendomen och har aldrig förlorat min plattform för det, säger han till The Independent.

Varför är det okej att kritisera kristendomen men inte islam? undrar han apropå universitetets beslut att porta honom för hans slutsatser om islam.

– Jag har starkt fördömt kvinnohat, homofobi, islams våld, där speciellt muslimska kvinnor är främsta offer, säger brittiske Richard Dawkins.

Han säger att islam är den ”mest onda religionen”, men framhåller också att alla muslimer inte är onda. Ordet islamofobi avfärdar han som ett "icke-ord.. ett påhitt för att tysta intellektuella som honom själv".

– Det är ett dåraktigt ord som aldrig skulle användas, säger han till The Independent.

Den svenske apologeten och debattören Stefan Gustavsson, som genom åren kommenterat en del av vad Richard Dawkins skrivit, säger till Världen idag:

– Man måste få kritisera kristendomen, islam och ateism. Det måste vara öppet för kritik åt alla håll. Det är själva grunden i ett öppet samhälle, men kritiken måste självklart också vara vederhäftig och saklig. Ingen ska ju tystas.

Kan man i västvärlden säga vad som helst mot kristen tro, men samtidigt vara rädd för att kritisera islam?

Om man ska förstå detta, är det en slags maktanalys. Du får slå uppåt men inte neråt. Kritik mot kristendomen i väst innebär att man slår uppåt, men kritiseras islam så tillhör muslimer en svag grupp socioekonomiskt och politiskt, då får man inte göra det.

– Men åsikter måste ju få diskuteras oavsett om det är en stark eller svag grupp som står för åsikterna. Det där är en livsfarlig väg. Sedan är det väl intressant att man hamnar på Richard Dawkins sida för en gångs skull.

Jag är känd som en kritiker av kristendomen och har aldrig blivit stoppad för det. Varför får inte islam ifrågasättas?
Man måste få kritisera kristendomen, islam och ateism. Det måste vara öppet för kritik åt alla håll.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

USA. Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump... torsdag 21/1 07:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00