Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

1987 grundade David Wilkerson församlingen Times Square Church i New York och har sedan 1999 rest över världen som förkunnade. - Det är med djup sorg som vi måste informera om att vår grundare David Wilkerson plötsligt har dött, säger Carter Conlon, pastor i New York-församlingen Times Square Church, i en kommentar på församlingens hemsida. Han säger också att det inom kort kommer hållas en minnesgudstjänst för Wilkerson, som även kommer sändas live på nätet. Foto: Times Square Church

David Wilkerson sörjs av kristna världen över

David Wilkerson, pastor och författare till boken "Korset och stiletten", dog natten till torsdagen i en bilolycka. Hustrun Gwen, som också var med, är allvarligt skadad och vårdas på sjukhus i Tyler, Texas.Paret frontalkolliderade med en långtradare. David Wilkerson bekräftades död på olycksplatsen, enligt flera nyhetskällor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 apr 2011

David Wilkerson blev 79 år gammal och lämnade fru, fyra barn och elva barnbarn efter sig.

Han blev känd över hela världen med boken "Korset och stiletten" från 1962. Den har översatts till 40 språk och sålts i 50 miljoner exemplar. Boken, som också blev film år 1969, är självbiografisk om den unge evangelisten David, som börjar verka bland gängledare i New York och kommer i kontakt med gängledaren Nicky Cruz som senare blir frälst.

1987 grundade han församlingen Times Square Church i New York i ett kvarter präglat av strippklubbar, prostitution och narkotika. Församlingen, som idag leds av Carter Conlon, har 8 000 medlemmar.

Sedan 1999 reste David Wilkerson över världen som förkunnare. Han kommer att bli ihågkommen för sitt banbrytande arbete för drogmissbrukare och sina dramatiska profetiska budskap.

1973 berättade han att han fått en vision från Gud om USA:s framtid. Synder som homosexualitet, sexuell lössläppthet och girighet skulle sprida sig. Följderna skulle bland annat bli en ekonomisk kris, naturkatastrofer och uppror. 2009 gick Wilkerson ut med varning om uppror, bränder och ekonomisk kollaps i New York.

Det var under onsdagseftermiddagen (amerikansk tid) som David Wilkerson tillsammans med sin hustru körde österut på motorväg U.S. 175 i Texas. Av okända skäl kom bilen över i motsatta körbanan och mötte en långtradare. Föraren såg bilen och försökte väja, men kunde inte undvika kollisionen.

David Wilkerson förklarades död vid olycksplatsen, medan hustrun Gwen och långtradarchauffören fördes till sjukhus.

Samma dag som David Wilkerson omkom uppmuntrade han på sin blogg att "hålla fast" och vara stark i tron även när bönesvaret ser ut att utebli.
"För den som vandrar i dödsskuggans dal, hör detta ord: Gråten kommer att pågå under några mörka, hemska nätter, och i det mörkret kommer du snart att höra Fadern viska: 'Jag är med dig'", skrev Wilkerson.

Inom kort kommer en minnesgudstjänst för Wilker­son att hållas, som även kommer sändas live på nätet.

David Wilkersons hastiga bortgång har orsakat bestörtning världen över. Teen Challenge i Sverige är inget undantag:
– Han levde ett långt och innehållsrikt liv och det kommer att bli ett stort tomrum efter honom, säger Christan Alderblad.
– David Wilkerson förvandlade livet för tusentals människor över hela världen. Jag tror inte någon på allvar kan förstå vad han har fått betyda för alla utsatta, drogmissbrukare, gängmedlemmar och de som fanns på gatan, säger Christian Alderblad som är verksamhetsledare för Teen Challenge i Sverige.

Wilkerson grundade organisationen 1958 efter att ha arbetat med unga gängmedlemmar på New Yorks gator, berättelsen finns att läsa i storsäljaren "Korset och stiletten".  Som ett led i arbetet startades Teen Challenge i flera länder och finns i dag på ett 90-tal platser världen över.

Det är ännu inte klart hur den svenska grenen av Teen Challenge kommer att uppmärksamma den amerikanske pastorns bortgång. Christian Alderblad menar att det är omöjligt att inte uppmärksamma händelsen. Planer finns att på ett särskilt sätt minnas Wilkerson på organisationens återträff i början av juni.
– En sådan stor man går inte in i evigheten utan att lämna någon oberörd. Han levde ett långt och innehållsrikt liv och det blir ett stort tomrum efter honom, säger Christan Alderblad.

Teen Challenge driver en bibelskola tillsammans med Örebro missionsskola. De har även team på olika platser i Sverige som arbetar med bland annat ungdomar. Planer finns att gå tillbaka till David Wilkersons grundidé med att ytterligare hjälpa utsatta människor och missbrukare.

Toe Hjalmar Sævik
redaktionen@varldenidag.se

Ruth Peterson
ruth.petersson@varldenidag.se

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor...
Följ Världen idag i sociala medier