Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

David Byman ny pastor för Borås Kristna Center

I november lämnade pastorsparet Yvonne och Peder Teglund över stafettpinnen i Borås kristna center, en församling de grundat och lett i 30 år, till David och Johanna Byman. – Vi ber att vi ska få vara en plats där vi kan stärka och träna ledare, det har jag med mig i min andliga modersmjölk, säger David.

Nyheter · Publicerad 12:00, 15 dec 2018

I september flyttade David och Johanna Byman till Borås för att ta sig an det nya uppdraget att leda Borås kristna center. Under två månader har David kunnat jobba tillsammans med Peder Teglund, innan David den 18 november formellt tog över pastorsrollen.

– Det har varit väldigt värdefullt. Peder har på kort tid etsat sig in i mitt hjärta, både han och Yvonne har varit ett enormt stöd, säger David.

– Det här är en Jesusälskande församling, med en genuin Jesus­längtan som tar sig praktiska uttryck. Det finns också en stor längtan efter att vi ska bli fler, att vinna fler människor.

Framför allt är han imponerad över det stora engagemanget i församlingen, där en stor del av medlemmarna hjälper till på olika sätt i det praktiska arbetet. Men han blir också rörd när han tänker på det mottagande han och Johanna har fått från de övriga kyrkorna i Borås.

– Det första mejlet jag såg när jag öppnade min mejl var från en pastor i en annan församling som hälsade mig välkommen. Jag är tagen och rörd över hur församlingarna i den här staden älskar varandra.

David är ursprungligen från Offer­dal i Jämtland, där han växte upp i ett troende hem. Men i årskurs 7 ville han inte längre gå i kyrkan och var, som han själv beskriver det, ”inne i en dålig spiral”.

Hans föräldrar var oroliga att han skulle lämna kyrkan helt och bestämde sig för att flytta till Uppsala, där de tänkt gå Livets ords bibelskola. David fick dock inte plats i Livets ords kristna skola utan fick gå i en annan skola.

– Den kristna tron kom inte gratis, jag fick ta ställning om jag skulle vara kristen eller inte. Det var det värsta året i mitt liv på ett sätt, men Gud använde det till något bra. Jag fick verkligen möta Gud det året och fick en genuin frälsningsupplevelse, berättar David.

Det blev början på ett långt och mångårigt ideellt engagemang i Livets ord, främst inom församlingens ungdomsarbete. I Uppsala träffade han även sin nuvarande fru, Johanna, som också hon varit engagerad i Livets ord.

För några år sedan väcktes en tanke inom David om att bli pastor. Det hela startade när hans ungdomspastor, Mattias Nordström, frågade vad han ville göra i framtiden.

– Då var jag en av huvudledarna i ungdomsarbetet och såg det som en stor förmån att få hjälpa till i kyrkan. Men det var som om Gud mötte mig och jag fick en längtan utifrån frågan, berättar han.

I november förra året fick så David frågan om att bli pastor i Borås kristna center efter att församlingen vänt sig till Livets ord i sökandet efter en ersättare för Peder och Yvonne Teglund.

– Det var en process. Först kände jag att det var hedrande, men att det var lite för stort och övermäktigt. Jag sade till Gud att han nästan behövde komma med eldskrift på väggen för att jag skulle tacka ja, säger David.

Men i samband med en löptur fick han ett starkt möte med Gud, samtidigt som hans fru, som satt hemma i deras villa och bad, fick samma starka möte.

– Vi kände ett tilltal om att det var det här vi ska göra. Det var helt avgörande att vi båda upplevde att det var Gud som kallat oss, och inte en människa som lockade.

Själv beskriver David sig som en teambyggare, en glad person som älskar att predika. Men han lyfter också fram hur viktig Johanna är i det han gör.

– Vi gör det här tillsammans. Hon hjälper mig på otroligt många sätt, jag hade inte varit någonstans utan henne. Hon gör så mycket som inte syns och ber och arbetar fram saker. För mig är hon livsnödvändig.

David Byman

Ålder: 32 år.

Familj: Hustrun Johanna, 30 år (utbildad sjuksköterska men just nu föräldraledig); barnen Samuel, 3,5 år, och Lydia, 1 år.

Bor: Borås.

Aktuell: Ny pastor i Borås kristna center (Trosrörelsen) med 140 medlemmar.

Intressen: ”Hopplöst sportintresserad”, följer framför allt Liverpool och Leksand. Gillar även natur, jakt och fiske och är en familjemänniska.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...