Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Extrema skillnader i skattenivåer är en viktig förklaring till hur det kan skilja så mycket mellan drivmedelspriserna i Sverige och i USA. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Därför är drivmedel så mycket billigare i USA än i Sverige

Trots att bensinpriset i USA har sjunkit till motsvarande 10,67 kronor per liter, tros det relativt höga priset hålla nere efterfrågan. Världen idag reder ut varför de amerikanska bensinpriserna är så mycket lägre än de svenska, trots att den ryska invasionen i Ukraina drabbat även USA.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 aug 2022

När bensinpriset slog historiskt rekord i USA den 14 juni, låg det enligt nyhetsbyrån AP på motsvarande cirka 13,50 kronor i snitt.

Sedan dess har priset gått ner både i Sverige och i USA, men är alltjämt betydligt högre än förra sommaren, något som tycks få amerikanarna att hålla igen med tankandet.

– Fallet på en dollar per gallon har inte varit tillräckligt för att återställa bilisternas efterfrågan, som är på tillbakagång på grund av de fortsatt höga prisnivåerna, säger analytikern Trilby Lundberg, enligt AP.

Samtidigt skiljer sig bensinpriset mycket mellan olika delstater. Enligt statistik per den 14 augusti, från organisationen American Automobile Association (AAA), har Texas just nu det lägsta snittpriset, på 3,462 USA-dollar per amerikansk gallon, vilket motsvarar 9,33 svenska kronor per liter.

Högst är bensinpriset i Kalifornien, motsvarande 14,47 kronor liter.

Skillnaderna har framför allt med skatter att göra, där delstaterna dels har olika slags skatter, dels har olika nivåer på skatterna.

Från federalt håll finns bara en form av skatt på bensin, en punktskatt som har legat på motsvarande cirka 50 svenska öre sedan på 90-talet.

Den vanligast förekommande typen av delstatlig bensinskatt är också punktskatt, visar statistik för 1 januari 2022 från Amerikanska petroleuminstitutet. Därutöver förekommer en mängd olika andra skatter på bensin, som till exempel moms, oljeinspektionsavgift och miljöavgifter.

I den femtedel av staterna som hade lägst skatt vid årsskiftet, där Alaska hade allra lägst, var delstatsskatten ungefär lika stor som den federala skatten, och den totala skatten på bensin därmed ungefär en krona.

Högst total bensinskatt hade Kalifornien på motsvarande 2,33 kronor per liter.

På grund av den oljeprishöjning som lett till högre bensinpris under året, har några delstater tillfälligt sänkt sin skatt på bensin.

I likhet med USA har Sverige också punktskatt på bensinen, i form av koldioxidskatt och energiskatt, men på en nivå som är betydligt högre.

Enligt sajten Ekonomifakta ligger koldioxidskatten på 2,64 kronor per liter och energiskatten på 2,73 kronor per liter, plus moms på punktskatterna på 1,34 kronor per liter, samt moms på själva bensinen på för tillfället 2,60 kronor per liter.

Den totala skatten på bensin i Sverige ligger därmed för närvarande på cirka 9,30 kronor per liter, vilket är fyra gånger så mycket som i Kalifornien vid årsskiftet, och tio gånger så mycket som i Alaska.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier