Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Danskt förslag: Obligatoriska samtal vid skilsmässa med barn

Gör det obligatoriskt för par som skiljer sig och har barn att samtala med en psykolog. Det föreslår Socialdemokraterna i Danmark och får stöd av Dansk folkeparti. I Sverige vill KD utöka stödsamtalen vid skilsmässa men inte göra dem obligatoriska.

Nyheter · Publicerad 10:30, 23 mar 2018

I Norge är det sedan 1993 obligatoriskt med familjerådgivning för de par som skiljer sig och har barn. Tanken med denna lag är att stärka barnens rätt.

Nu kan Danmark gå samma väg. I samband med förhandlingar om en ny skilsmässolag föreslår Socialdemokraterna nämligen att par som skiljer sig och har barn, ska vara skyldiga att träffa en psykolog eller socialrådgivare inom tre månader efter skilsmässan. Om detta rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Även om det inte är en konfliktfylld skilsmässa så är det alltid jätteomvälvande för barnen, och då kan den expertis som finns i samhället hjälpa, säger Pernille Rosenkrantz-Theil, socialpolitisk talesperson för danska Socialdemokraterna, enligt Ekot.
Samtalen ska, enligt radiokanalen, fokusera på hur man bäst tar tillvara barnens intresse efter separationen.

Förslaget stöds av Dansk folkeparti, men behöver ytterligare stöd för att få majoritet i folketinget.

Den borgerliga minoritetsregeringen säger dock nej till förslaget.

– Tvång för alla par är fel väg att gå. I så fall borde det göras en screeningprocess så att de familjer där barnen riskerar att komma i kläm får hjälp, säger Carl Holst, socialpolitisk talesperson för Venstre, enligt Ekot.

Hur övriga partier ställer sig är oklart.

Tittar man på norsk statistik är det något färre skilsmässor i landet i dag än i början av 90-talet, men det är oklart om detta beror på de rådgivande samtalen. Målet med det danska lagförslaget är hur som helst inte att minska skilsmässorna. Snarare ska samtalen ge svar på frågor som föräldrarna kan ha, skriver tidningen BT.

– Det kan vara många frågor som dyker upp vid en skilsmässa. Därför vill vi gärna ge föräldrar råd och vägledning till hur man på bästa sätt tar barnen genom skilsmässan, säger Pernille Rosenkrantz-Theil till BT.

Världen idag tar kontakt med Socialdemokraterna i Sverige för att höra om de skulle vilja se en liknande lag som den som kollegorna i Danmark föreslår, men får inget svar.

Kristdemokraterna, däremot, meddelar att de inte vill se något lagförslag som gör psykologsamtal obligatoriska, men att partiet anser att de samarbetssamtal som redan nu erbjuds par som skiljer sig ska kunna utökas.

– Det är svårt att tvinga folk att prata, men det är viktigt att alla par erbjöds stöd i sitt beslut så att barnets bästa sätts i första rummet, säger Caroline Szyber, familjepolitisk talesperson för KD.

Hon berättar att hon i sitt arbete som jurist suttit i samtal med många par som skilt sig. Något som hon ibland upplevt saknats, är ett långsiktigt tänk gällande barnen redan från början.

Enligt Szyber har Sverige antagligen mycket att lära av Danmark i frågan.

– När det gäller att sätta barnets bästa i centrum så tycker jag att man har lyckats bättre i Danmark, säger hon.

När det gäller att sätta barnets bästa i centrum så tycker jag att man har lyckats bättre i Danmark

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier