Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Danska kvinnor reser till Sverige för att göra abort

Danska kvinnor reser till Sverige för att göra sena aborter, rapporterar Kristelig Dagblad. Det är beklagligt att svenska politiker gjort det möjligt att gå runt andra länders mer återhållsamma abortlagar, menar Malin Schelin på organisationen Livsval.

Nyheter · Publicerad 13:30, 30 apr 2018

Region Skåne uppger för den danska tidningen att de under 2017 hjälpte 21 danska patienter att göra abort mellan graviditetsvecka 16 och 18. I Danmark går gränsen för fri abort vid vecka 12, medan Sveriges gräns går vid vecka 18. Danska kvinnor ska också ha rest till Storbritannien för att göra abort, även där är abortlagen mer liberal.

På grund av anonymiserad abortstatistik har dock Socialstyrelsen ingen samlad uppfattning om hur många kvinnor från andra länder som kommer till Sverige för att göra abort.

Överläkare Peter Skovbo vid Aalborgs universitetssjukhus i Nordjylland och medlem av regionens abortråd säger att han mött patienter som sökt sig till andra länder för att göra sen abort, ”men det har inte varit med min medverkan”.

– Det blir lite av ett sluttande plan, men det är en möjlighet som patienterna har och som vissa använder sig av, och det kan vi inte göra något åt, säger han.

Thomas Ploug, professor i moralfilosofi, säger till tidningen att abortresorna kan ses som en del av annan ”behandlingsturism”, såsom assisterat självmord eller organhandel.

– Man kan överväga om dansk lagstiftning är god nog på det här området. Och om den är det får man överväga om det ska få några konsekvenser för kvinnor som genomgår behandlingar utomlands.

Ploug menar också att det kan finnas behov av bättre ”internationell reglering” i abortfrågan.

Malin Schelin, ordförande i organisationen Livsval, tycker att det är djupt problematiskt att Sverige sätter sig över andra länders abortgräns, länder där man anser att barnet får ett värde tidigare.

– Den första fråga som dyker upp är såklart varför danska kvinnor söker sig till Sverige för abort, dessutom senare kirurgiska aborter. En orsak kan vara att de i sitt hemland fått reda på bebisens kön och inte är nöjda med att det exempelvis är en flicka, säger hon.

Schelin hänvisar till uppgifter från 2012 då bland andra Danmarks radio rapporterade att danska gravida kvinnor som inte var nöjda med könet på sitt barn reste till Sverige för att göra abort.

”Abortturismen” fick då åtminstone en graviditetsklinik i Köpenhamn att ändra sin praxis och sluta med tidiga könsbestämmande ultraljud.

– Hur kan Sverige, med dess påstådda feministiska regering, så oreflekterat vilja bidra till något sådant? säger Schelin.

Man kan överväga om dansk lagstiftning är god nog på det här området.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier