Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

”Dansar man tryckare med Miljöpartiet får man hålla i plånboken”

Magdalena Andersson må vara en bra ekonom, men det blir svårt för henne att driva en ekonomiskt hållbar politik tillsammans med Miljöpartiet. Det säger Sven Almkvist i det elfte avsnittet av Veckans nyheter. I programmet diskuteras även könsbyten, rymden och djävulen.

Nyheter · Publicerad 12:14, 12 nov 2021

Att Magdalena Andersson har blivit Socialdemokraternas nya partiledare och kan komma att bli Sveriges statsminister är en fråga som tas upp i säsongens elfte avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist tror inte att det kommer bli helt lätt för Andersson att få med sig Nooshi Dadgostar (V), på tåget, men att de till slut kommer komma överens så att Andersson kan bli statsminister.

Sven Almkvist tror dock inte att utmaningarna för Magdalena Andersson stannar där – en sak som han ser som ett problem är att partierna ska komma överens om ekonomin. Nyligen meddelade Andersson och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) att de anser att Sveriges överskottsmål ska slopas – det vill säga att statsfinanserna ska gå med vinst – och att pengar ska satsas på bland annat klimatomställning i stället.

Sven Almkvist är rädd att förslaget kommer bli verklighet och att Sverige får en större statsskuld.

– Dansar man tryckare med Miljöpartiet får man hålla i plånboken, säger han.

Ett annat ämne som tas upp i programmet är att regeringen har föreslaget att åldern för när man får byta kön ska sänkas från 18 år till 12 år. Sven Almkvist skräder inte orden när han kommenterar saken.

– En tolvåring får inte ens köpa energidrycker, säger han.

Det tredje ämnet som diskuteras i programmet är rymden, närmare bestämt Kinas allt större inflytande i rymden och frågan om ifall vi ska kolonisera Mars.

– Det är spännande att vi kan spränga gränser, säger Sven Almkvist men frågar sig samtidigt ifall det är moraliskt försvarbart att satsa mångmiljardbelopp på rymden medan människor svälter.

Det sista ämnet som tas upp i Veckans nyheter är djävulen, och vilken makt han har över människor.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10