Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Dan Eliassons nya jobb: Se över krislagstiftning

Nyligen lämnade Dan Eliasson sin chefspost på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter hård kritik för att han reste till Kanarieöarna under julhelgen, trots den pågående pandemin. Nu får han nytt jobb: att se över den svenska krislagstiftningen.

Nyheter · Publicerad 14:24, 25 jan 2021

MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson är fortfarande generaldirektör. Men denna gång på regeringskansliet, rapporterar SVT Nyheter.

I sin nya roll som generaldirektör kommer han att behålla ”samma titel och oförändrade anställningsvillkor”, uppger regeringskansliets presstjänst för SVT.

– Dan Eliasson har fått i uppdrag att analysera behovet av en översyn av författningsberedskapen. Han ska övergripande identifiera de områden där det är mest angeläget att se över lagstiftningen i syfte att kunna hantera kriser av varierande karaktär, skriver presstjänsten i ett mail till SVT.

Dan Eliasson kommer att tillhöra regeringskansliets enhet för samhällets krisberedskap (SSK), vilken lyder under Justitiedepartementet. Även MSB ligger under enheten.

Där blir hans arbete att utreda om den svenska lagstiftningen kan förbättras, så att beslut kan tas snabbare och effektivare vid framtida kriser.

”Smittspridningen av covid-19 har aktualiserat behovet av att stärka samhällets förmåga att hantera fredstida kriser. Mot bakgrund av iakttagelser under arbetet med civilt försvar och erfarenheterna av pågående och tidigare krishantering har det identifierats ett behov av att analysera om befintliga regelverk ger tillräckliga förutsättningar för att hantera fredstida kriser på ett ändamålsenligt sätt”, står det i projektbeskrivningen.

Dan Eliasson har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, får behålla sin titel och sin lön på drygt 160 000 kronor, enligt Aftonbladet.

Dan Eliasson har tidigare varit myndighetschef för Migrationsverket och Försäkringskassan och har även varit rikspolischef.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier