Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Dags för ännu ett "Lappis"

Den som kommer till Lapplandsveckan blir antagligen inte besviken. Festivalen har vuxit under flera år, och responsen från besökarna är ”oerhört positiv”. – Det är en fantastisk mötesplats, säger konferensens ordförande Jörgen Fahlstedt.

Nyheter · Publicerad 12:45, 2 jul 2018

Under årets Lapplandsvecka uppe i Husbondliden norr om Lycksele tittar man bakåt. Temat är nämligen ”Tillbaka till framtiden”.

– Vi tror att vi har en fantastisk historia. Vad är det som vi ska ta med oss till framtiden? säger Jörgen Fahlstedt, pastor i Pingstkyrkan i Lycksele och ordförande i föreningen Lapplandsveckan.

Han berättar att temat mynnar ut i ett antal underrubriker som ”Jesus och familjen”, ”Jesus och församlingen” och ”Jesus och samhället”.

Det är inte bara kyrkans historia, Pingströrelsens historia och Lapplandsveckans historia som man ämnar se tillbaka på; man kommer även uppmana besökarna att se tillbaka på sin egen historia. Kanske finns det drömmar och löften till Gud som man behöver hitta tillbaka till.

Lapplandsveckan är vida känd i de kristna kretsarna i Norrland, och även i icke-kristna kretsar i Lyckseleområdet.

– Vi ligger högt i kurs i Lycksele kommun. Vi drar in mycket pengar till bygden, säger Jörgen Fahlstedt.

Att förmå lokalborna att besöka konferensen har dock varit en utmaning.

– Som ett led i detta har vi lanserat Lapplandsveckan som ”den stora kristna festivalen”. Ordet ”konferens” låter för många som något som är för en sluten grupp. Vi vill bredda tänket så att vem som helst kan komma, säger han.

Konceptet ser ut att ha lyckats i viss mån. Till den stora festivaldagen som man har infört på torsdagseftermiddagen har man sett en ökad skara barn och ungdomar från Lycksele.

En annan grupp som välkomnas till Lappis – som Lapplandsveckan kallas i folkmun – är nysvenskar. Förra året var det en grupp på 150–200 personer från framför allt Afghanistan och olika länder i Afrika som kom. De hade egna bibelstudier på dagtid, men deltog i den stora samlingen på kvällen. I år kommer en särskild del av konferensområdet vara avsatt för nysvenskarna, berättar Jörgen Fahlstedt.

Varför ska man komma till Lapplandsveckan?

– För det första för att det är en fantastisk möjlighet att möta Gud. Man kan även komma om man längtar efter att vidareutveckla sin tro. Sedan kan man komma för den sociala gemenskapen. Den tror vi är otroligt viktig, inte minst här i Norrland där det är långa avstånd. Slutligen tycker jag att man ska komma för barnens skull, eller kanske snarare familjens skull.

Lapplandsveckan är populär. Enligt Jörgen Fahlstedt har konferensen vuxit under flera år.

– Responsen är oerhört positiv. Det är en fantastisk mötesplats där många får gudsupplevelser, säger han.

Jörgen Fahlstedt påpekar att konferensen kan vara extra viktig för de familjer som är den enda kristna familjen på sin ort, och de barn och ungdomar som är de enda kristna på sina skolor.

– Här får man uppleva att man inte är ensam, säger han.

Lapplandsveckan.

Datum: 1–8 juli

Talare: Lena Pommer, Stefan Sigfrids, Egil Svartdahl, Daniel Alm och ett antal lokala Norrlandsförkunnare

Hemsida: www.lappis.se
 

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...