Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Baptistsamfundet höll sin sista årskongress i Linköpings första baptistförsamling (till vänster). Metodistkyrkan håller årsmöte i Missionskyrkans lokaler (mitten). Missionskyrkan höll högtidligt sista årsmöte i en fullsatt Pingstkyrka (till höger). Foto: Samuel Björk

Dagen då tre kyrkor blev en

LINKÖPING Kristihimmels­färdshelgen 2012 går till historien som den helg då Sveriges tre äldsta frikyrkosamfund upphörde existera och i stället bildade ett gemensamt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 maj 2012

Missionskyrkan, Metodis­tkyrkan och Baptistkyrkan samlades på tre olika platser under torsdagen för att hålla sina respektive sista och avslutande årsmöten, för att senare på kvällen mötas upp och inleda sin nya gemensamma framtid.
Det är dock så att det mest är en numerisk era som går i graven. Livet, glädjen, kärleken och Anden i de tre samfundens verksamheter märks tydligt när Världen idag går runt på de olika årsmötena.
Som till exempel Missionskyrkans kongress som hålls i stadens Pingstkyrkan som är helt fullsatt.
Olika formella saker var på dagordningen för att förbereda för övergången till det nya samfundet, Gemensam framtid, men en sak var särskilt levande – hälsningen från de internationella gäster som var inbjudna att närvara vid det historiska kyrkomötet.

Av totalt 51 inbjudna gäster var ungefär hälften närvarande på Missionskyrkans möte. De kom från alla håll och kanter i världen och ett två länder utmärkte sig – i representationen. Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville. Det är inte så konstigt då Svenska Missionsförbundets arbete i Kongo sedan slutet av 1800-talet har varit avgörande för det landets positiva utveckling.

Alla togs fram på estraden i Pingstkyrkan och Patrice Nsouami från Evangeliska kyrkan i Kongo Brazzaville representerade dem genom ett tal till mötesdeltagarna.
Hans tacksamhet över Missionskyrkans arbete i hans hemland gick inte ta miste på och han inledde med att uttrycka äran han kände över att få tala på Svenska missionskyrkans sista generalkonferens.
– Framför er ser ni en provkarta över den frukt er missionsgärning har burit genom alla år, utöver hela världen.
– Vi är här för att säga: Tack!, sade Nsouami och möttes av rungande applåder.
Han uttryckte också sin glädje över den enhet som visas prov på nu när de tre samfunden går samman.
– Vi kommer att finnas vid er sida när ni nu gör er nya start tillsammans, avslutade han.

En av deltagarna på mötet var Carl-Olov Hultby, riksevangelist inom Svenska missionskyrkan. Han tycker inte att det finns anledning att känna någon sorg över att det drygt 130 år gamla samfundet nu lämnas till historieböckerna.
– Nej, tvärtom finns det så mycket att glädjas över, sade han till Världen idag och menar att det nu är tid att blicka framåt.

Samtidigt pågick Metodistkyrkans och Baptistsamfundets sista årsmöten i två andra kyrkor i staden.
Metodistkyrkans delegater var samlade i stadens Missionskyrka och Baptistsamfundets representanter möttes på hemmaplan i Linköpings första Baptistförsamling.

Deras internationella engagemang präglar, preics som för Missionskyrkan, mycket av det som sker i årsmötena, som i så många andra kristna samfund. I Missionskyrkan svischar Jabran Inyati från Pakistan förbi med ett stort leende. Han kom till Sverige för ett par år sedan för att gå bibelskola i Stockholm och i dag skulle han få sin ordination inom Metodistsamfundet, där han i dag är verksam i en församling i Stockholm.
Kongresserna i Linköping bäddar för många liknande möten delegater emellan.

Två timmar efter att denna tidning lämnade tryckpressarna samlades man tillsammans i Kungsträdgården bakom Linköpings slott för att inleda det högtidliga, första kyrkomötet för Gemensam framtid. En framtid som ska bli mycket spännande att följa och en festgudstjänst som du kan få läsa mer om i måndagens tidning.

Samuel Björk

Carl-Olov Hultby, riksevangelist inom Missionskyrkan och en av deltagarna på årsmötet i Linköping. Foto: Samuel Björk

Ebba Busch Thor ska gå i Prideparaden

Politik. KD-ledaren Ebba Busch Thor ska gå i årets Prideparad i Stockholm, trots att hon själv tidigare riktat kritik mot evenemanget. Det beskedet ger hon i...

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...