Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Vebjørn Selbekk utsattes 2006 för dödshot efter publicering av Muhammed-karikatyrer. Foto: Norska Dagen

”Dådet måste bli en väckarklocka”

Terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo är ett slag mot pressfriheten och måste bli en väckarklocka för media. Det säger norska Dagens chefredaktör Vebjørn Selbekk, som hotades till livet efter att ha publicerat de så kallade muhammedkarikatyrerna i Magazinet 2006.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 jan 2015

– När man har varit utsatt för hot om liknande saker själv, så är det klart att det som hänt påverkar en väldigt starkt, säger en påtagligt berörd Vebjørn Selbekk till Världen idag dagen efter terrorattacken i Paris.

Det var i januari 2006 som Vebjørn Selbekk beslöt, som chefredaktör för tidningen Magazinet (som senare gick in i tidningen Dagen) att trycka en faksimil av de karikatyrteckningar av profeten Muhammed som publicerats i den danska tidningen Jyllands-Posten året innan – en publicering som lett till omfattande protester från muslimer som såg bilderna som kränkande.
– Jag resonerade som så att vi måste behandla den här frågan som alla andra, och att vi inte kunde skriva om karikatyrerna utan att också visa läsarna hur de såg ut, säger Vebjørn Selbekk.
– Det var alltså ingen aktion eller provokation från vår sida, utan ett vanligt redaktionellt beslut som sedan fick oanade följder.

Det gick inte mer än en dag innan Vebjørn Selbekk fick ta emot det första hotet: ett mejl med bilder på ett förkolnat lik, och upplysning om vad som kunde hända den som hånade profeten.
– Jag slutade att räkna de direkta dödshoten när de nådde 50. Det var väldigt groteska saker, som att man skulle skära huvudet av mig, dricka mitt blod och sådant, berättar han.

Beslutet av några norska tidningar att publicera bilderna ledde till omfattande debatt i Norge och efter en månad var läget i landet så spänt att Vebjørn Selbekk kände sig tvingad att agera.
– Det var nynazister och andra grupper som ville utnyttja situationen; det var tal om sammandrabbningar mellan nynazister och muslimer i centrala Oslo, och det blev en svår situation för många muslimer, berättar han.
– Då gick jag ut med ett beklagande, inte för att vi låtit trycka bilderna, för det har jag alltid tyckt var helt rätt, utan för att beklaga de sårade känslorna. Det var ett sätt att försöka göra en positiv skillnad och hindra blodet från att flyta på Oslos gator. Dessutom ville jag markera att jag inte ville ha något att göra med dem i den yttersta högern som ville utnyttja saken.

Vebjørn Selbekk ser de människor som mördats på Charlie Hebdo i Paris som "martyrer för pressfriheten i Europa" och hoppas att dådet ska bli en en väckarklocka för journalister och pressfolk över hela världen.
– Nu måste vi fortsätta att göra det som terroristerna inte vill att vi ska göra. Och vi ska fortsätta att debattera islam och sätta sökarljuset på religionens problematiska sidor. Slutar vi med det har terroristerna vunnit och det får inte ske.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier