Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Coronatestade tonåringar går ny sommarbibelskola

En ny sommarbibelskola för tonåringar har dragit i gång på Svenska Alliansmissionens Ungdoms lägergård i småländska Långserum.

– Jag tror det är en nyckel att få en högre bibelkunskap. Jag upplever att det saknas, säger organisatören André Dahlquist.

Nyheter · Publicerad 10:00, 21 jul 2021

”Ung tros sommarbibelskola” är namnet på den nya, två veckor långa, lägerskolan, som ungdomskonsulenten André Dahlquist började planera inför redan förra året, strax efter att han påbörjat sin anställning på SAU:s kontor i Jönköping.

När Världen idag anländer till den natursköna lägergården utanför Vaggeryd, är skolan inne på sin tredje dag. Trots ett kortare strömavbrott tidigare på eftermiddagen, som gjort att kvällsmaten fått skjutas upp, verkar stämningen bland de 26 eleverna vara på topp. Och lägerledaren André Dahlquist är idel leende.

– Jag tycker mig verkligen se att de växer och vill vara här. Det känns väldigt spännande och härligt att se var det kan leda någonstans, säger han. 

Under många år hade SAU konfirmationsläger på somrarna, men när det visade sig att de flesta deltagarna redan hade gått på konfa innan, så valde SAU att lägga ner lägren. I stället började man planera för den nya sommarbibelskolan, som nu riktar sig just till tonåringar som redan har gått konfa.

– Vi pratar om att ge en djupare kunskap och förståelse om Bibeln och tron generellt. Jag tror det kommer hjälpa dem i sin relation till Gud framöver, förklarar André Dahlquist.

Så sent som i maj, då anmälningstiden gick ut, var det ovisst om lägret verkligen skulle bli av, med tanke på den fortgående coronapandemin.

– Jag ska ärligt säga att jag var inte kaxig, och jag sa: ”Gud, hur gör vi nu med det här?”, minns lägerledaren. 

Till slut bestämde de sig dock för att köra, med snabbtestning av deltagarna vid ankomsten.

15-årige Arvid Andersson berättar att han var nervös inför testresultatet. Lyckligtvis var det dock ingen som testade positivt för coronaviruset, så varken han eller någon annan behövde åka hem.

Arvid och lägerkamraterna Wilmer Malmberg, Vera Alm och Signe Sunbring får alla frågan om vad de hoppas få ut av sommarbibelskolan.

– Att man kan förstå sig mer på tron och lära känna lite folk, säger Vera, som också berättar att hon inte kommer från en kristen familj.

Arvid förklarar att han hoppas lära sig mer om kristendomen, vad Bibeln är och vem Jesus är, medan Wilmer uttrycker en mer praktisk förhoppning:

–  Att man vet mer om vad de pratar om på gudstjänsterna, säger han.

Signe konstaterar, i likhet med Arvid, att hon hoppas på mera kunskap om Bibeln, och i likhet med Vera, att det är roligt att lära känna nya människor. Allra först nämner hon dock en annan önskan:

– Att få en bättre relation med Gud, säger hon.

Jag tycker mig verkligen se att de växer och vill vara här. Det känns väldigt spännande och härligt att se var det kan leda någonstans.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00