Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Coronaeffekt – uppsving för evangeliserande program

Global gemenskaps evangeliserande program på arabiska har fått ett uppsving under coronakrisen. Enligt pastorn och tv-producenten Merzek Botros handlar det i vissa fall om en dubblering av antalet tittare. – Den här krisen är en möjlighet, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:23, 23 mar 2020

”Vägen till paradiset”, ”Kom och vittna” och ”Livet” är namnen på några av de tv-program som produceras av den arabiska församlingen i Sundbyberg, som bedriver verksamhet under namnet Global gemenskap. Med programmen når de, enligt egen utsago, miljontals människor runt om i världen med evangeliet.

Nu berättar Merzek Botros att de har sett ett ökat intresse för programmen under coronakrisen.

– Det märks att folk har tid att titta och att många människor inte får lämna sina hem, säger han.

Enligt Merzek Botros, som är med och producerar programmen, är det ungefär dubbelt så många som tittar nu emot i vanliga fall. Programmet ”Kom och vittna” som sänds live på Facebook har nu ungefär 1 000 tittare dagligen, emot omkring 500 tidigare, säger han.

Personerna som tittar befinner sig, enligt Botros, både i Sverige och utomlands, och består av både kristna och muslimer.

– Vi får in många frågor. Det mesta handlar om rädsla just nu, så vi försöker ge hopp och råd, säger han.

Många frågor handlar också om ifall det är Gud som ligger bakom coronautbrottet, det vill säga ifall det är ett straff mot människornas ondska.

– Jag brukar svara att Gud inte har med utbrottet att göra, utan att källan till det onda är satan, men att Gud kan vända allt till något gott.

Enligt Botros kan Gud använda situationen på många sätt.  

– Coronaviruset kan göra att folk ”vaknar” lite – så att de omvänder sig och söker sig närmare Gud. Det kan också leda till att familjemedlemmar kommer närmare varandra och att människor börjar tänka mer på andra än på sig själva, säger han.

Sundbybergspastorn hoppas att kristna runt om i Sverige tar tillfället i akt att berätta om sin tro för andra.

– Jag tror att det här är en bra tid att dela evangeliet, för folk känner oro och har frågor. Vi kan berätta om Guds kärlek och makt – att oavsett vad som händer så kan han använda det till det bästa.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10