HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

På tisdagen valdes Hillary Clinton formellt som demokraternas presidentkandidat. Foto: John Locher / AP / TT

Clinton klar som presidentkandidat

Hillary Clinton har formellt utsetts till Demokraternas första kvinnliga presidentkandidat på partiets konvent i Philadelphia. – Hon är den bästa förändraren jag har träffat i hela mitt liv, sade hennes make Bill Clinton i ett bejublat tal.

Nyheter · Publicerad 10:52, 27 jul 2016

De burop som fyllde arenan på måndagseftermiddagen när Clinton nämndes är borta.

Presidentkandidaten själv dök upp i en kort videohälsning till konventet och tackade för äran att bli vald.

– Jag kan inte fatta att vi just har gjort den största sprickan i glastaket hittills. Tack till alla er som har gjort det här möjligt!

Hennes make Bills tal på konventet hölls på bästa sändningstid i USA, med röda, vita och blå flaggor vajandes i publiken.

– Den här kvinnan har aldrig varit nöjd med att stå stilla, hon har alltid velat föra bollen framåt, det är sådan hon är, säger Bill Clinton.

Talet ska han ha skrivit själv och det var en insats för att framhålla presidentkandidatens karaktär, värderingar och pålitlighet. Han började med att berätta om hur de träffades 1971, under studieåren, och om hennes sociala engagemang ända sedan dess.

– Hon var redan fast besluten att göra allt bättre, sade han och fortsatte att berätta om hennes insatser under deras liv tillsammans.

Om Clinton vinner valet i november, blir Bill Clinton landets första person i rollen som ”förste herre”. Han säger att hans hustrus kvalifikationer för jobbet är unika.

– Du kan sätta henne på vilken problematisk plats som helst och efter en månad så har hon gjort det bättre, säger han och lägger till att USA inte kommer att komma dit om hon inte vinner presidentvalet.

Resultatet av delegaternas val var väntat, men ändå inte önskat av många som rest till Philadelphia för att visa sitt fortsatta stöd för den tidigare utmanaren Bernie Sanders.

Under omröstningen några timmar tidigare redovisade delstaterna, i bokstavsordning, sina röstsiffror och fick samtidigt några minuter på sig att säga något varför just deras delstat och invånare är så fantastiska. (”Världens största militärbas.” ”Pizzan!” ”Vi var de första att tillåta homoäktenskap.”) Många nämnde också framstående kvinnor som gjort avtryck i historien lokalt eller nationellt.

Många bjöd på några extra vitsord till Bernie Sanders även om deras delstat vunnits av hans motståndare. ”Han kampanjade från hjärtat” lät omdömet från Arizona.

Nästan alla omnämnde redan Hillary Clinton som ”USA:s nästa president”.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...