Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

”Chockad över att de behöll allt prat om Gud”

Det blev den kristne Minnesotakillen Kyle Johnson som vann årets säsong av Allt för Sverige. – Skillnaden jag hoppas kunna göra genom programmet känns som en av de viktigaste sakerna i mitt liv, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 17:28, 5 nov 2018

Tron har inte varit något som gömts när 29-åriga läraren Kyle Johnson medverkat i SVT-programmet Allt för Sverige. Under de åtta avsnitten där tio amerikaner tävlat om att få träffa sina svenska förfäder har Kyle Johnson gjort sig känd som den som tackat Gud för varje sak de fått uppleva.

Efter en rafflande final där de återstående deltagarna fick visa sina Sverigekunskaper, sin minnesförmåga och sin snabbhet kunde tittarna, i söndags, se Kyle Johnson omfamna den svenska flaggan och därmed stå som segrare.

– Det kändes fantastiskt. Jag tittade på programmet för andra gången i går och då kom alla känslorna tillbaka. Det var en av de största känslorna av lättnad, spänning och glädje jag någonsin känt, säger han när Världen idag når honom på telefon.

Kyle – som just är på väg till dagens första lektion med sin klass hemma i Minnesota – berättar att han brukar titta på varje avsnitt två gånger – en gång med sina vänner och en gång med sin familj.

– Det är ganska komiskt att se sig själv. Jag tycker att jag säger de mest smöriga och fåniga saker man kan säga. Jag och mina vänner skrattar mycket när vi tittar, säger han och skrattar.

Det är inte bara Kyles närmaste vänner och familj som har följt programmet. Även en del av Kyles elever har tittat, liksom många av de personer som är med i den kyrka som Kyle går till.

Att Kyle är kristen är antagligen inget som har undgått någon som följt programmet, men själv är Kyle förvånad över hur stort utrymme hans tro har fått i tv-rutan.

– Jag är chockad att de behöll allt jag sa om Gud i programmet. Särskilt med tanke på att ingen i produktionsteamet, vad jag vet, är kristen. Jag tror att det var Gud som använde det jag sa, säger han.

Reaktionerna som han fick då han pratade om sin tro var, enligt 29-åringen, olika.

– De flesta var väldigt intresserade och ville veta mer om det, varför jag tror. Det öppnade upp för många bra konversationer, säger han.

Kyle berättade då att han tidigt valde att tro på Jesus, men att det var av logiska och intellektuella skäl, och inte på grund av att familjen var kristen.

– Många blev förvånade när jag sa att jag tror för att jag tycker att det är mest förnuftigt. Det är inte det vanligaste.  

Efter den spännande finalen kunde tittarna se hur Kyle Johnson – under stor glädje – fick träffa sin svenska släkt. Han berättar nu att det visade sig att flera av släktingarna var kristna.

– Några kom fram och sa att de hade bett för mig, berättar han och påpekar att detta skedde innan programmet hade börjat sändas.

Släktingarna har Kyle kontakt med fortfarande, precis som han har kontakt med alla deltagare och flera personer i produktionsteamet.

I programmet sa du att du blev ledsen av att bli orsak till att andra deltagare åkte ut. Hur kändes det att skicka hem finalisten David?

– Det var inte lätt. David och jag hade många samtal och vi gick båda in i finalen med 100 procent. Oavsett vem som hade vunnit hade den andre reagerat som han gjorde och varit glad för den andres skull, säger Kyle.

Han påpekar därefter att det finns en chans att också David får träffa sin svenska släkt framöver.

Vad var det bästa med tiden i Sverige?

– Människorna. Ett land är sina människor – de gjorde resan fantastisk.

– Om jag kommer komma tillbaka? Ja, jag hoppas det, jag skulle verkligen vilja det.

Vad väntar i framtiden?

– Jag vet inte. Vi får se vad Gud har i beredskap. Jag har just köpt ett hus i närheten av vår familjs gård. Sedan ska jag fortsätta undervisa i årskurs två och investera i relationerna som jag har.

29-åringen från Minnesota berättar att många svenskar har hört av sig till honom under hösten.

– Jag har fått absurt många meddelanden från kristna svenskar som skriver och tackar mig – och det har varit en av de mest upplyftande sakerna i mitt liv. Jag hoppas att min medverkan i programmet blir en del av en katalysator för vad Gud ska göra i Sverige. Att människor börja prata tro. Skillnaden jag hoppas kunna göra genom programmet känns som en av de viktigaste sakerna i mitt liv.

Själv fortsätter Kyle att be för Sverige.

– Jag ber för några specifika människor, men också för hela Sverige. Jag ber att människor ska få se Guds hjärta. Att han ska öppna deras ögon och hjärtan för evangeliet. Jag ber också att Gud ska styrka de kristna. Att han ska ge dem mod och självförtroende så att de kan stå rakryggade i ett land där de anses vara dårar på grund av vad de tror.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda