Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

CG Bergstrand: ”Unga kristna vilsna av ytlig bibeltro”

Sveriges församlingar behöver mer av ”andliga fäder och mödrar”. Det menar den kände förkunnaren och författaren Claes-Göran Bergstrand upplever att frågan blivit allt mer aktuell.

– Det här har tagit tag i mig väldigt starkt, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 nov 2022

För en tid sedan närvarade Claes-Göran Bergstrand vid den stora bönekonferensen i Uppsala där även Världen idag fanns på plats för att rapportera.

Vid konferensen blev Bergstrand starkt berörd av händelsen då en ung mamma med sitt lilla barn i famnen gick fram till estraden och uttryckte sin nöd över bristen på andliga fäder och mödrar i många församlingar. Kvinnan förklarade att detta vara någon hon själv hade saknat under sin uppväxt.

– Det här har tagit tag i mig väldigt starkt, säger Bergstrand till Världen idag och menar att kvinnans hälsning var hälsning och en uppmning från Herren till sitt folk att ta ansvar i denna fråga.

– Den unga kvinnan grät ut sin nöd vilket tog tag i mig och många andra. Mina tankar gick till Bibelns Rakel ”som begrät sina barn” enligt Jeremia 31:15.

Claes-Göran Bergstrand nämner om unga vuxna som ”nästan obemärkt glider ur församlingsgemenskapen”.

– Man kanske inte tappat tron, men man har tappat motivationen att vara med i församlingens verksamhet och att leva som kristen.

Utifrån dessa perspektiv kände han sig manad att predika över ämnet på Fars dag nyligen. Denna predikan höll Bergstrand vid en gudstjänst i Frälsningsarmén/One Way Church i Stockholmsförorten Husby där han är aktiv.

I sin predikan lyfte han fram Bibelns undervisning om andliga pappor och fokuserade på Paulus undervisning i 1 Korinthierbrevet 4:14–17. På samma sätt framhöll han Bibelns Rakel, som det berättas om bland annat i 1 Moseboken 35, som ett föredöme i att vara en andlig mamma. Namnet Rakel betyder ju moderfår och hon anses enligt judisk tradition vara folkets moder.

Claes-Göran Bergstrand menar att många unga människors tro skulle må väl av mentorskap från människor i mogen ålder, som har erfarenhet av att vandra tillsammans med Jesus.

– Jag menar att detta generellt har försummats i våra församlingar.

Många unga kristna i dag känner sig, enligt Bergstrand, väldigt vilsna, bland annat på grund av en ytlig bibeltro. Han påminner om att viktiga uppgifter i församlingen lätt kan hamna på en undanskymd plats i den kristna nutidsmänniskans livspussel och att vi säkert behöver ha mer nöd för människors andliga mognad.

– Man hinner inte med att vara en andlig far och mor åt unga människor. Det här är en andlig fråga som behöver prioriteras. För små församlingar med hög medelålder är detta en överlevnadsfråga.

Det här är en andlig fråga som behöver prioriteras.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10