Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Centerpartiet öppnar för att lämna kyrkopolitiken

Under Centerpartiets stämma förra veckan fattades beslut om att partiet nu ska utreda ett lämnande av kyrkopolitiken. Partiet ska titta på möjligheterna att skapa en fristående organisation, med koppling till Centerpartiet, som kan driva partiets värderingar i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 20:30, 27 sep 2021

Stämman gick därmed emot partistyrelsen som förespråkat att partiet även fortsättningsvis ska ställa upp i kyrkovalet.

Enligt motionärerna bör dock Centerpartiet ta konsekvenserna av att Svenska kyrkan sedan millennieskiftet varit skild från staten. I stället bör partiet utreda skapandet av en fristående organisation som driver partiets värderingar i kyrkan. Den vägen har redan bland andra Kristdemokraterna och Moderaterna, som inte längre är aktiva i kyrkopolitiken, gått.

– Jag är centerpartist, jag är kristen. Det fungerar jättebra. Men jag vill att min kyrka ska drivas av dem som har ett engagemang och inte av olika partibeteckningar, sade Daniel Berner, kommunalråd och tidigare pastor, under debatten på C-stämman.

Partistyrelsen ansåg att det blir tydligt för väljarna att det är Centerpartiets värdegrund kandidaterna utgår ifrån om det är partiet som stället upp i kyrkovalet.

Men med en knapp majoritet beslutade stämman alltså att gå på motionärernas förslag att utreda skapandet av en fristående organisation.

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnade inför kyrkovalet för att även hans parti på sikt kan komma att lämna kyrkopolitiken. Och inför Socialdemokraternas kongress senare i höst finns liknande förslag på agendan. S, C och SD är de enda riksdagspartier som fortfarande ställer upp i Svenska kyrkans val.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier