Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Centerpartiet öppnar för att lämna kyrkopolitiken

Under Centerpartiets stämma förra veckan fattades beslut om att partiet nu ska utreda ett lämnande av kyrkopolitiken. Partiet ska titta på möjligheterna att skapa en fristående organisation, med koppling till Centerpartiet, som kan driva partiets värderingar i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 20:30, 27 sep 2021

Stämman gick därmed emot partistyrelsen som förespråkat att partiet även fortsättningsvis ska ställa upp i kyrkovalet.

Enligt motionärerna bör dock Centerpartiet ta konsekvenserna av att Svenska kyrkan sedan millennieskiftet varit skild från staten. I stället bör partiet utreda skapandet av en fristående organisation som driver partiets värderingar i kyrkan. Den vägen har redan bland andra Kristdemokraterna och Moderaterna, som inte längre är aktiva i kyrkopolitiken, gått.

– Jag är centerpartist, jag är kristen. Det fungerar jättebra. Men jag vill att min kyrka ska drivas av dem som har ett engagemang och inte av olika partibeteckningar, sade Daniel Berner, kommunalråd och tidigare pastor, under debatten på C-stämman.

Partistyrelsen ansåg att det blir tydligt för väljarna att det är Centerpartiets värdegrund kandidaterna utgår ifrån om det är partiet som stället upp i kyrkovalet.

Men med en knapp majoritet beslutade stämman alltså att gå på motionärernas förslag att utreda skapandet av en fristående organisation.

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnade inför kyrkovalet för att även hans parti på sikt kan komma att lämna kyrkopolitiken. Och inför Socialdemokraternas kongress senare i höst finns liknande förslag på agendan. S, C och SD är de enda riksdagspartier som fortfarande ställer upp i Svenska kyrkans val.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00