Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

C-ledaren Annie Lööf har tidigare beklagat att partiet fattade beslut om att verka för ett förbud mot manligt omskärelse. På årets partistämma kommer partistyrelsen dock inte ta strid mot beslutet. (Arkivbild.) Foto: Stefan Jerrevång/TT

Centerpartiet är fortsatt emot manlig omskärelse

För två år sedan beslutade Centerstämman att partiet ska verka för förbud mot manlig omskärelse. Trots intern och extern kritik mot beslutet är frågan inte planerad att tas upp på årets partistämma.

”Centerpartiets partistyrelse har gått från att beslutet 2019 var 'olyckligt' till att inte bry sig”, skriver debattören Tobias Holdstock på Twitter.

Nyheter · Publicerad 21:00, 15 sep 2021

Partiledaren Annie Lööf tillhörde den skara som beklagade 2019 års Centerstämmas beslut om att verka för förbud mot manlig omskärelse, vilket Världen idag skrev om.

– Jag förstår stämmans beslut när man ser det från ett barns eller integritetsperspektiv. Men det handlar också om religionsfriheten som vi värnar högt, sade Annie Lööf då till SVT.

Centerstämmans beslut mötte stark kritik från judiska företrädare.

– Vi ser det som en markering mot den judiska gruppen i Sverige, sade Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, i en kommentar till SVT.

– Det här är en väldigt allvarlig inskränkning av religionsfriheten. Jag önskar att de som drivit igenom det här skulle ta sig tid att sätta sig in i vad omskärelsen har för roll inom judendomen, fortsatte han.

Att Centerpartiet, trots såväl intern som extern kritik mot det tidigare beslutet, inte kommer ta upp frågan på årets stämma den 23–26 september väcker ny kritik.

”Centern är nu det enda borgerliga parti som vill förbjuda judiskt liv i Sverige genom ett förbud mot manlig omskärelse”, twittrar Tobias Holdstock, projektledare i stiftelsen Fritt Näringsliv.

Han menar att Centerpartiet nu inte tycks bry sig om en, för det judiska folket, angelägen fråga.

”Genom att i stämmoförslagen för året inte riva upp 2019 års C-stämmobeslut om förbud för manlig omskärelse har centerpartiets partistyrelse gått från att beslutet 2019 var 'olyckligt' till att inte bry sig”, skriver han vidare på Twitter

Världen idag har frågat Centerpartiet varför frågan inte kommer att tas upp på stämman, trots kritiken.

”Vi anser att det är mycket viktigt att alla har möjlighet att utöva sin religion i Sverige, vilket vi också betonar särskilt i stämmoprogrammet om liberal demokrati. Förra stämmans beslut om manlig omskärelse kommer Centerpartiet inte driva på något sätt. Vi har inte fått in någon motion till årets stämma och därför behandlas den inte igen”, svarar partisekreteraren Michael Arthursson i ett mejl till Världen idag.

Centern är nu det enda borgerliga parti som vill förbjuda judiskt liv i Sverige genom ett förbud mot manlig omskärelse.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier