Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Annie Lööf (C) t.h. tror på en alliansregering. Foto: Henrik Montgomery / TT

Centern vill Alliansregering i alla lägen

Centerledaren Annie Lööf tror på ett komplicerat läge efter valet. Hon vill bilda en alliansregering, även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

Nyheter · Publicerad 00:10, 4 jul 2018

På valnatten den 9 september lär inget av de traditionella blocken få klar majoritet. Annie Lööf säger i en TT-intervju att hon vill bilda en alliansregering även om de rödgröna är större. Hon räknar med att Alliansen blir större än "ett sargat socialdemokratiskt parti".

Precis som tidigare håller hon fast vid att Alliansen ska hålla ihop och hon säger nej till samarbete och förhandlingar med SD.

Men en alliansregering kommer att behöva söka stöd av fler partier för att få igenom sin politik.

– Antingen tar man stödet från SD eller över blockgränsen. Då säger Centerpartiet att man måste söka det över blockgränsen, säger Lööf.

Hon uppmanar Löfven att stödja en alliansregering i ett sådant läge.

– Löfven säger att han är en samarbetsman. Men bara man skrapar lite på hans yta så inser man att det bara gäller om han själv får vara statsminister, när han själv får behålla makten. Men om han verkligen tror på blocköverskridande samarbeten och samförstånd då måste ju Stefan Löfven även tycka om det när en alliansregering sitter vid makten, säger Lööf.

Hon svarar inte på om hon är beredd att släppa fram en regering som endast består av M och KD, med någon form av stöd från SD. Hon hänvisar i stället till att Alliansens statsministerkandidat, Moderatledaren Ulf Kristersson, har sagt att han vill hålla ihop Alliansen efter valet och inte bilda en regering på egen hand.

– Jag litar på att han håller vad han lovar, säger Lööf.

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...