Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Carola och Uffe på 20-årsfirande

Med ledorden möte, musik och mission hölls den tjugonde Gullbrannafestivalen 5-8 juli. Trots att festivalen hålls i Halland har den sina rötter i Jönköpings län. – Vi är som en småländsk koloni mitt i Halland, förklarar projektledaren Andreas Joakimson för Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:00, 11 jul 2018

Runt 5 000 personer rör sig på Gull­branna­gården utanför Halmstad under Gull­branna­festi­valen. Trots det stora antalet besökare verkar det vara en lugn och städad festival. En stor anledning till lugnet är att festivalen är drogfri; varken alkohol eller andra droger är tillåtna på området. Besökare, artister och volontärer möter varandra med glada leenden och tillrop.

Här möts människor i olika åldrar för att umgås, lyssna på musik, gå på gudstjänster, lovsjunga och ha kul tillsammans. Det tycks finnas något för alla åldrar. Sportaktiviteter blandas med intressanta seminarier. Ett missionslopp arrangeras dessutom, där pengarna som samlas in går till skolgång för barn i flyktingläger. Men framför allt anordnas ett 60-tal konserter, med allt från lågmäld pop till death metal.

Ett av banden som spelar är det kristna death metalbandet Fleshkiller. Deras musik kan snarast beskrivas som ett slags organiserat kaos. På konserten stöter Världen idag ihop med den välkände kriminalinspektören Simon Häggström, som är på Gullbranna för att hålla ett seminarium om människohandel.

– Den här musiken är perfekt att rensa huvudet med efter en tuff arbetsdag, säger Simon Häggström med ett leende.

Ett annat band i den lite tyngre skolan är Petra. Bandet har en del i att Gullbrannafestivalen alls finns till. Festivalen har nämligen sina rötter i småländska Forserum, där Fors­erums­festivalen arrangerades redan 1994. Under den festivalen spelade amerikanska Petra och svenska Jerusalem inför hela 5 800 personer. Festivalen gav mersmak och ledde fram till festivalen Junction i småländska Viebäck 1996. Till sist uppstod Gullbrannafestivalen, och här hölls den första festivalen 1999.

Det kristna rockbandet Petra grundades 1972, och har har nått otaliga miljoner med evangelium. Som en del i 20-årsjubiléet stod bandet åter på scenen i Sverige. Bob Hartman och John Schlitt var förstärkta av Anders Mossberg, Martin Härenstam och Magnus Höglund.

– Vi är två killar från Petra och tre killar från Sverige, förklarar Bob Hartman.

Höjdpunkten för många under festivalen var när Carola Häggkvist och Ulf Christiansson spelade, inför 3 000 personer. De båda bidrog med låtar ur sina breda repertoarer. Mot slutet av konserten bjöd de även på ett potpurri av låtar, till mångas förtjusning.

– Vi kan ju inte gå härifrån utan den här sången för vårt land, konstaterade Carola med allvar i rösten.

När konserten avslutades med sången ”En mäktig våg, en mäktig vind” infann sig en mättad, för att inte säga profetisk, stämning i lokalen.

I och med John Schlitts, Bob Hartmans och Ulf Christianssons medverkan på festivalen kan man säga att cirkeln från Forserumsfestivalen har slutits. Men arrangören har inga planer på att stänga ner Gullbrannafestivalen. Redan när årets festival plockades ner, började planeringen inför nästa års festival.

– Vi är oerhört tacksamma och glada för helgen. Festivalbesökarna hjälpte oss att göra det tjugonde GF till ett minne för livet och vi ser redan nu fram emot nästa festival 4–7 juli 2019, säger projektledaren Andreas Joakimson till Världen idag.

Vi ser redan nu fram emot nästa festival 4–7 juli 2019.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...