Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Carola Häggkvist vill uttrycka stöd för kvinnorna i Iran. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Jonas Ekströmer/TT

Carola framförde låt till stöd för kvinnorna i Iran

När Carola deltog i en demonstration till stöd för protesterna i Iran överraskade hon med att framföra den iranska frihetssången Baraye på svenska. Efter att hon även sjungit låten i en SVT-konsert sprids den nu internationellt på nätet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 7 nov 2022

Det var på en demonstration på Sergels torg den 15 oktober som Carola var en av flera artister som uttryckte stöd för protesterna i Iran genom sång.

Journalisten Nuri Kino, som beskriver demonstrationen i en artikel i Globalbar Magazine, berättar lite om bakgrunden till den iranske sångaren Shervin Hajipours låt ”Baraye”, som denne skrev efter protesternas början i september.

Den persiska låttexten, förklarar Kino, är ett collage av Twitterinlägg som uttrycker varför iranier protesterar. Exempelvis förekommer raderna ”för min syster, din syster, vår syster” och ”för de saknade mördade barnen”.

Nuri Kino beskriver sedan hur Carola förvånade demonstranterna med att ha översatt hela texten till svenska:

”Demonstranterna förstår först inte, sedan hör de melodin och försöker att sjunga med ... Nu finns världens just nu mest lyssnade kampsång också i en svensk version”, skriver Kino.

När SVT höll en konsert i slutet av oktober för att uppmärksamma protesterna i Iran framförde Carola återigen sin svenska version av Baraye. Därefter har videoklipp från framförandet lagts ut på flera Youtubekanaler, där de fått cirka 30 000 visningar och en mängd kommentarer på både svenska och engelska.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10