Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Anders Gerdmar (t v) gläds över att ha rekryterat Carl-Erik Sahlberg (t h) till Skandinavisk teologisk högskola. Foto: STH

Carl-Erik Sahlberg blir professor på STH

Carl-Erik Sahlberg, präst, missionär och forskare, har utsetts till adjungerad professor i kyrkohistoria vid Skandinavisk teologisk högskola (STH) i Uppsala. Han kommer att arbeta på distans från Tanzania.

– Det är en stor uppmuntran för mig att min akademiska sida blir uppmärksammad, säger han.

Nyheter · Publicerad 21:00, 21 sep 2021

Carl-Erik Sahlberg blev den 15 september utsedd till adjungerad professor i kyrkohistoria vid Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala med specialisering på mission, diakoni och församlingstillväxt.

– Jag känner mig ödmjukt hedrad och förundrad och ska försöka göra mitt bästa för högskolan i den rollen. Det är en stor uppmuntran för mig att min akademiska sida blir uppmärksammad, säger Carl-Erik Sahlberg i ett pressmeddelande.

I skrivande stund är Carl-Erik Sahlberg på väg till Tanzania där han verkar som missionär tillsammans med sin hustru Overa. Det är också därifrån som han kommer att jobba på distans i sin nya professorsroll vid högskolan.

– Många förknippar ju mig med församlingsarbete och pastoralt arbete, men det är inte lika känt att jag forskar, skriver och undervisar eller att jag har varit docent vid Uppsala universitet i 23 år, säger han.

Sahlberg har under flera år samarbetat med STH och det har funnits en önskan från skolans sida att knyta honom närmare verksamheten.

– Vi är mycket glada över rekryteringen. Carl-Erik Sahlberg är en unik personlighet inom svensk kristenhet och har en ovanlig kombination av hög akademisk kompetens och en helt enastående pastoral, diakonal missionskompetens, säger Anders Gerdmar, grundare av STH.

Svensk kristenhet känner Carl-Erik Sahlberg främst genom hans arbete som präst i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Hans engagemang för utsatta i storstaden blev anledning till att han tilldelades en kunglig medalj 2009.

Men Carl-Erik Sahlberg har även en omfattande akademisk gärning med sig. Som docent vid Uppsala universitet har han jobbat med forskning och undervisning. Kyrkohistoria ligger honom varmt om hjärtat och han har även skrivit böcker om församlingstillväxt.

Sahlberg har nominerats till flera biskopsval och var en av fem kandidater i ärkebiskopsvalet 2006.

Sakkunniga vid utnämningen har varit professor Kjell O Lejon vid Linköpings universitet och professor Ingvar Dahlbacka vid Åbo akademi. Båda är välmeriterade forskare och har rekommenderat att Sahlberg tillsätts.

STH, som grundades för sju år sedan, har sedan tidigare två professorer, dessa är rektorn Anders Gerdmar och docenten Torbjörn Aronson.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier