Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Carl Bildt får mer kritik om Wallenberg

– För oss verkar det som om Carl Bildt inte gjort något för att med alla möjliga medel söka lösa frågan om Raouls försvinnande. Det säger nu Raoul Wallenbergs brorsdotter Lousie von Dardel men den förre utrikesministern försvarar sig och menar att försummelserna ligger under tiden omedelbart efter den svenska diplomatens försvinnande.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 feb 2020

– Jag ser ingenting nytt alls, sade Carl Bildt i en intervju med Världen idag nyligen om överste Vinogradovs erkännade år 2011 att Raoul Wallenberg levde efter Sovjets officiella dödsdatum.

Han fick i samma artikel kritik för sitt uttalande från Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger, som anklagade Bildt för passivitet och brist på information till anhöriga, när hans departement UD hemligstämplade ”de mest sensationella nyheterna i Raoul Wallenberg-fallet på decennier”.

Den förre utrikesministerns påstående får även Raoul Wallenbergs brorsdotter Louise von Dardel att reagera:

– Vi är förvånade av svarens kyla och cynism. Då Carl Bildt hade beviset på att den officiella dödförklaringen var falsk, kunde den svenska regeringen pressat på ryssarna för att äntligen få fram sanningen om Raouls öde, menar Louise von Dardel.

– För oss verkar det som om Carl Bildt inte gjort något för att med alla möjliga medel söka lösa frågan om Raouls försvinnande. Självklart för en sörjande familj är betydelsen av att veta vad som hänt Raoul enorm, fortsätter hon.

– När Carl Bildt dessutom påstår att han och UD haft löpande dialog med familjen, kan vi med säkerhet säga att vi inte haft en sådan. Däremot har vi skrivit två brev med förfrågningar angående ”Fånge nr. 7” som han besvarat. När Raoul fick en guldmedalj av Kongressen i Washington var han närvarande och höll tal om Raoul, men hade ingen dialog med varken mig eller Marie, konstaterar Louise von Dardel.

Carl Bildt håller inte med om beskrivningen:

– Successiva regeringar i alla fall sedan 1970-talet har gjort oerhört mycket för att få reda på sanningen. Och det vet familjen mycket väl, betonar han för Världen idag.

– Försummelserna i fråga, och de är grava, ligger under tiden omedelbart efter hans försvinnande. Vad som kan göras mer än ett halvt århundrade senare är dessvärre begränsat.

– Men både den regering jag var en del av och andra regeringar under senare decennier har gjort vad som varit möjligt. Jag har personligen i ett tidigare skede i stor detalj gått igenom de samlade ansträngningarna, och har personligen inga tvivel om den saken, avslutar Carl Bildt.

När Carl Bildt dessutom påstår att han och UD haft löpande dialog med familjen, kan vi med säkerhet säga att vi inte haft en sådan.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...