Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Foto: Paul Ellis

Cameron: Ge föräldrar rätt att dra in barnens pass

På måndagen höll Storbritanniens premiärminister David Cameron ett linjetal om hur landet ska möta islamistisk extremism och terrorism.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

David Cameron ägnade stora delar av talet åt att beskriva hotet som islamistisk extremism och terrorism utgör, det är "vår generations utmaning", menade han.

Cameron vände sig bland annat direkt till de ungdomar som lockas av att ansluta sig till IS.

"Du kommer inte att vara en värderad medlem i en rörelse. Du är kanonmat för dem. De kommer att utnyttja dig", sa han.

"Om du är en pojke kommer de att hjärntvätta dig, sätta fast bomber på dig och spränga dig i luften. Om du är en flicka kommer de att göra dig till slav och förgripa sig på dig".

Ett av de konkreta förslagen är att ge möjlighet till föräldrar att ansöka om att få passen indragna för de ungdomar som är på väg för att ansluta sig till terrorgrupper.
Ett annat är att ge livstids anonymitet för den som blivit offer för tvångsäktenskap och ge dessa samma skydd som sexualbrottsoffer.

Cameron lyfte också upp kampen mot rasism och islamofobi som ett sätt att skapa ett mer inkluderande samhälle.

Och han tog strid mot dem som menar att Irakkriget, som Storbritannien deltog i, är hela förklaringen till terrorrörelserna. Han påminde om att 9/11 och andra dåd utfördes före detta.

"Huvudorsaken till hotet vi möter är den extrema ideologin i sig själv", menade Cameron.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...