Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

C väljer ny partiledare – Demirok risas och rosas

Flera C-röster som Aftonbladet talat med är kritiska till att valberedningen nominerat Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet. Kritikerna hävdar att Demirok är en ”karriärpolitiker”, utan ledarskap att ena en splittrad rörelse, vilket motsägs av andra C-företrädare som framhåller dennes förmåga att leda.

Nyheter · Publicerad 10:00, 2 feb 2023

Under torsdagseftermiddagen utser en extra C-partistämma i Helsingborg vem som ska efterträda Annie Lööf. Det mesta pekar på att valberedningens förslag, Muharrem Demirok, tar över.

En av partiets uttalade visioner har varit att finna en ledare med förmåga att ena C-rörelsen. Nu uppger Aftonbladet att man talat med flera tunga centerpartister i Linköping, där Demirok under många år varit kommunalråd. Utifrån kriteriet om ”förmåga att ena” sågar dessa partivänner honom som Lööfs efterträdare.

– Han är väldigt bra på att ge ett första intryck, därefter är det bara Muharrem själv som gäller, säger en anonym centerpartist i Linköping till tidningen.

Flera anonyma partikamrater beskriver Muharrem Demirok som en ”karriärpolitiker” som ”inte är en lagspelare”. Röster inom C i Linköping uttrycker oro och anser att valberedningen inte lyssnat på dem som väl känner till Demiroks ledarskap.

– Vi håller på med en farlig process där vi är på väg att förstöra vårt parti, säger en person inom C till Aftonbladet.

Men det finns också tunga röster inom partiet som har en helt annan bild av Muharrem Demirok.

– Muharrem tycker om att hitta lösningar, säger Lars Vikinge, gruppledare för C i Linköping, till SVT Öst.

– Vi har sett hans ledarskap på riksnivå när han lett den kommunala sektionen i partiet och vi är övertygade om att han kommer leda partiet på ett bra sätt, säger valberedningens ordförande Jan Andersson till Aftonbladet.

Andersson vidhåller att Demirok åtnjuter ett brett stöd ute i distrikten. Aftonbladet uppger dock att Daniel Bäckströms namn nämnts oftare under samtalen med anonyma C-politiker.

– En mycket skicklig kommunpolitiker som gjort det mycket bra i en bruksort, säger en centerpartist om Bäckström, som även är ordförande för riksdagens kristna grupp.

Jan Andersson betonar att det ännu är fritt fram att föreslå motkandidater.

– Enligt våra stadgar är det fritt att föreslå andra kandidater ända fram till stämman.

Aftonbladet uppger att de sökt Muharrem Demirok som inte återkommit med kommentarer om kritiken mot honom.

...vi är övertygade om att han kommer leda partiet på ett bra sätt.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10