Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Jorge Saenz

C tar avstånd från Pridekritik

Bruno Edgarsson är ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö stift och centerpartist. I en intervju med Smålänningen kritiserar han Pride och menar att homosexualitet blivit en trend bland unga. Något som fått partiet att ta avstånd från hans uttalanden.

Nyheter · Publicerad 09:20, 19 maj 2016

Smålänningen uppmärksammar ett förslag som var uppe i stiftsfullmäktige i slutet av november förra året, där stod det: "Avsluta deltagande i spektakulära Pride-spektakel. Detta engagemang har inget stöd i Bibeln som ska vara kyrkans ledstjärna".

Bruno Edgarsson delar den uppfattningen. 

”Jag är definitivt motståndare till Pride, jag tycker det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det.

Han menar att homosexualitet är något felaktigt utifrån Bibeln och hans egna åsikter.

”Men jag dömer ingen som är homosexuell eller som går med i Pride”.

Edgarsson anser vidare att Svenska kyrkan tappat många medlemmar på att öppna upp för samkönade vigslar och han menar att tidsandan glorifierar homosexualitet och tror att det blivit en trend bland unga människor. Han betonar att han inte känner något hat mot homosexuella.

"Nej, det gör jag verkligen inte och Gud älskar ju även homosexuella. Gud älskar alla och alla är välkomna i kyrkan."

Centerpartiet uppskattade inte Edgarssons intervju:

”C tar avstånd från Bruno Edgarssons uttalanden om homosexuella i media i dag. För oss är människors lika rätt och värde en självklarhet”, skriver man på sitt twitterkonto.

Anton Härder (S) som är vice ordförande i stiftsstyrelsen säger till Smålänningen att han är förvånad över uttalandena och kallar Växjö stift "gammelkyrkligt och konservativt".

"Vi har en livlig debatt i kyrkan. Det är olika hur man tolkar Bibeln i de här frågorna om homosexualitet och vigsel av homopar, där är inte ens teologerna överens. Men för mig är det här en icke-fråga", säger Anton Härder till tidningen.

Världen idag har sökt Bruno Edgarsson men hittills utan framgång.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.