Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

C-kvinnorna vill förenkla skilsmässa

”Det ska vara lätt att skilja sig”, skriver Sofia Jarl, ordförande i Centerkvinnorna, i en debattartikel i Aftonbladet. Centerpartiets kvinnoförbund vill bland annat att betänketiden ska slopas, men kritiker anser att barnperspektivet lyser med sin frånvaro.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 okt 2021

”För många heliga äktenskap som inleds med evighetslöften om nöd och lust, blir nöden till slut för svår. Den utlovade evigheten varar inte alltid för evigt”, inleder Sofia Jarl (C) sin debattartikel och påpekar att under 2020 upplöstes över 25 000 äktenskap i Sverige.

C-kvinnorna tycker trots detta att det ska bli ännu enklare att genomgå skilsmässa. De föreslår slopad avgift på ansökan för skilsmässa, en avgift som i dag ligger på 900 kronor.

Om ett par har barn ihop och bara en vill skiljas får man i dag betänketid på sex månader från att skilsmässoansökan är inlämnad. Detta vill C-förbundet helt slopa och Jarl beskriver det som ”tvångsmedel” från staten och ”maktmedel” från den individ som vill att relationen ska bestå.

De vill också utreda ”möjligheterna att införa en form av frigörelsestöd” för personer med svag ekonomi så att inte pengabrist hindrar skilsmässa.

Många har reagerat på bristen av barnperspektiv i C-kvinnornas förslag.

”Det finns en poäng med att det är aningen segt att ta sig ut ett äktenskap. Det ger lite stadga åt den institution som fungerar som modell även för liknande relationer, och omger familjen. Stabilitet, viss tröghet, är i grunden bra när barn är involverade”, menar skribenten Susanna Birgersson på Twitter.

”Noterar att enda gången barn nämns i denna artikel rör förslaget om att slopa betänketiden i de fall paret har barn ihop. Tydligare blir det inte att barn ses som ett hinder för ’individen’”, skriver Svenska Evangeliska Alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand på Facebook om Jarls utspel.

Krister Thelin, jurist och tidigare domare, påpekar på Twitter att äktenskap är ett ”konstitutivt avtal som kräver statens godkännande” och att det därför kan vara rimligt med vissa krav kopplade till ett upplösande av ett sådant avtal.

Teologen Anders Gerdmar är också han kritisk.

”Årets dummaste förslag! Istället: inför gratis äktenskapsterapi”, skriver han på Twitter.

Årets dummaste förslag! Istället: inför gratis äktenskapsterapi.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00