Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Bytte rullator och syremask mot skidor

Doften av parfym, djur och kylig luft. Allt detta kunde innebära svår andnöd för pingstpastorn Sivert Edorsson. Men efter att ha fått förbön i Jesu namn, i oktober 2015, är han helt frisk.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 dec 2017

Ända sedan barndomen har Sivert Edorsson kämpat med astma och allergier. Starka lukter, såsom blommor, parfymer och husdjur, har gjort livet besvärligt. I jobbet som pastor kunde det innebära stora problem, till exempel vid förrättning av gudstjänster och hembesök. Inför olika läger, där den nu 62-årige pastorn ofta varit med som ledare, uppmanades ungdomarna att inte använda parfymerat schampo och tvål.

– Inte ens detta klarade jag av, säger Sivert som ett exempel på sin känslighet.

Problemen förvärrades efter hand och Sivert berättar att han ungefär en gång i månaden tvingades åka in akut för att få andningshjälp, inhalering. Vid universitetssjukhuset i Umeå skrev man ut en rad olika mediciner som Sivert skulle ta både morgon och kväll.

– Enligt läkarna var jag en högmedicinerande patient som ändå var mycket svårmedicinerad mot astma. De visste inte vad de skulle göra för att hjälpa mig.

Inte ens på natten slapp Sivert undan sina plågor. Snarkning bidrog till otrevliga andningsuppehåll och syrebrist.

– Jag fick en särskild andningsmask för att få en jämnare syretillförsel nattetid. Men inte heller den gav mycket till lindring.

För folk ute i byn – Långsjöby utanför Storuman, där Sivert varit pastor i flera år – var det uppenbart hur sjukdomen bröt ner honom.

– Jag gick väldigt långsamt och använde alltid rullator om jag skulle gå lite längre sträckor.

Att genomföra en vanlig predikan kunde innebära stora svårigheter.

– Jag fick använda en "predik-stol" i ordets rätta bemärkelse, småskämtar Sivert, som ofta tvingades sitta på en stol när han predikade.

– Mina andningsproblem gjorde också att jag ofta förlorade min röst – mitt arbetsredskap. Det hände att rösten föll bort helt under en predikan, den var så trött och ansträngd. Hela tiden kunde man också höra att jag var tungandad.

Men i oktober 2015 skulle allt förändras. Sivert fick då en längtan att besöka några bönedagar i Övre Soppero, arrangerade av det så kallade ”Bönetåget”.

– Jag kände ett behov av stillhet tillsammans med Herren, förklarar han och berättar att församlingens äldstekår uppmuntrade honom att åka i väg.

De första dagarna i Övre Soppero gick ganska bra. Men på tisdagskvällen blev Sivert plötsligt rejält sjuk.

– Jag fick mycket stora andningssvårigheter och en kraftig hjärtklappning. Jag kallsvettades, minns Sivert och beskriver anfallet som det värsta han upplevt.

Man övervägde att ringa ambulans, men Sivert beslöt att först be om förbön. Och vännerna bad för honom, intensivt och länge.

– Jag kände att det lättade, berättar Sivert, som dock inte vågade dra slutsatsen att han var helad.

Innan han somnade på kvällen sade han till Gud: ”Om du har gjort ett under, så ska jag gå ut och gå i morgon bitti – utan rullator."

Nästa morgon var det 8–10 minusgrader – en temperatur som vanligtvis triggade astman.

– Jag brukade därför ofta ha en särskild andningsmask, som värmer upp luften vid inandning, berättar Sivert, som nu gjorde det omöjliga: Han gick ut i kylan utan andningsmask, och utan rullator.

– Jag gick två kilometer i rask takt, utan problem! berättar han, nu med upphetsad glädje i rösten.

Väl tillbaka i bönesamlingen tog han nästa steg på vattnet. Han började tända levande ljus i kapellet. Inga symptom.

– Innan dess hade levande ljus alltid gett mig andningsvårigheter, eftersom de tar så mycket syre från rummet, förklarar han.

Det har nu gått mer än två år sedan förbönsstunden. Och Sivert är alltjämt helt frisk.

– Jag har testat att göra allt det jag inte kunnat göra tidigare och jag känner inga symptom över huvud taget. Utan problem kan jag möta parfymdoftande människor, blommor, katter och hundar.

– Jag kan dessutom åka slalom, tillägger han om hobbyn som under många år måst ligga på hyllan.

Efter helandet kunde Sivert också börja stå på egna ben, i den riktiga predikstolen, under sina predikningar. Och att hålla begravningar – med blommor och levande ljus – var inte heller något problem längre.

– Jesus har gjort ett under, utbrister Sivert, som sjuder av tacksamhet till Gud.

Att ett under faktiskt har skett bekräftas av patientjournalen från lungmedicin i Umeå: ”Patienten har bett till Gud och fått hjälp av Jesus”, lyder överläkarens anteckning. Sivert begärde att få den hemskickad, eftersom han behövde den för att kunna dra tillbaka sin ansökan om sjukbidrag hos Försäkringskassan.

Både astman och allergin är som bortblåsta, och sedan förbönsstunden i Övre Soppero har han inte använt någon medicin överhuvudtaget.

– Jag lämnade också ifrån mig andningsmaskerna, rullatorn och de andra hjälpmedlen.

Sedan i våras bor Sivert och hustrun i Orsa, där han blivit föreståndare för den kristna kurs- och konferensgården Trunnagården. Flyttlasset dit skötte han utan att anlita någon flyttfirma.

– Vi bar allt själva och jag körde alla flyttlass själv. Det blev väl sex–sju vändor och 120 mil varje gång, berättar Sivert om flyttinsatsen som hade varit omöjlig under sjukdomstiden.

– Jag har fått ett helt nytt liv, utbrister han.

– Även min familj, nära vänner, släkt, ja alla märker att jag är en ny Sivert.

Också den nya tjänsten i Orsa hade varit helt otänkbar tidigare, framhåller han.

– Här har vi ansvar för både kurs- och konferensgård med drygt 60 bäddar i sex fastigheter. Jag hjälper till med allt, från trädgårdsskötsel till vaktmästeri, kök, och undervisning.

Att Jesus kan och vill hela har Sivert Edorsson alltid trott. Och trots att han under sjukdomsåren ibland kände missmod fortsatte han tro att detta med helande även gäller honom.

– Jag har slagit fast detta hela tiden, att förr eller senare kommer jag bli frisk, säger han, lycklig och utom sig av tacksamhet.

– Jesus gör verkligen under i dag!

Jag gick väldigt långsamt och använde alltid rullator om jag skulle gå lite längre sträckor.
Jag har testat att göra allt det jag inte kunnat göra tidigare och jag känner inga symptom över huvud taget.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...

May sågas på hemmaplan efter EU-toppmötet

Brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av beska reaktioner på hemmaplan efter gårdagens brexitdiskussioner i Bryssel.