Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Många svenskar köper i dag halal-slaktat kött. Ett av märkena som har halal-slaktade produkter är Eldorado. Foto: Sara Andersson

Butikskedjor: ”Halal-försäljningen ökar”

Det säljs allt mer halal-slaktat kött i svenska butiker. Under 2016 ökade mängden i Icas butiker med ungefär 20 procent. Även Coop ser en ökad efterfrågan på halal-kött. Hos de svenska slakterierna är det dock bara en liten andel av köttet som slaktas enligt den islamiska slaktmetoden.

Nyheter · Publicerad 12:39, 23 jan 2017

Eldorados frysta kycklingprodukter, Ica basics kycklingfilé, Happy chefs chycklingfilé, Roses kycklingfilé och Qibblas hela kyckling. Det är några av de produkter som är halal-slaktade och finns i svenska butiker.

– Det finns en efterfrågan på halal-slaktat kött bland våra medlemmar och kunder, därför köper vi in det, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, vars butik Willys säljer ovan nämnda produkter.

Även Ica och Coop säger att anledningen till att de säljer halal-slaktat kött är att det finns en efterfrågan på det.

”Det rör sig om färskt lamm och nöt samt fryst kyckling, kycklingkorv, hamburgare och kebab”, skriver Charlotta Åsell, pressansvarig på Coop.

"I Icas centrala sortiment finns flera produkter, däribland nötfärs, lammprodukter och kycklingprodukter. Under Icas eget varumärke finns Icas basic-kyckling som är halal-slaktad", skriver Emelie Ericson, pressansvarig på Ica.

Butikskedjorna kan för Världen idag berätta att efterfrågan på halal-slaktat kött har ökat de senaste åren. Under 2016 ökade försäljningen av de halal-märkta varorna i Icas butiker med ungefär 20 procent. Ökningen från 2014 till 2015 var något större än så, skriver Emelie Ericson.

”Vi ser en ökad efterfrågan på halal-kött”, skriver Charlotte Åsell på Coop.

Hon kan inte ge några exakta siffror, men menar att det rör sig om en liten procent av den totala försäljningen.

Axfood noterade en uppgång på 22 procent för det halal-slaktade köttet under 2015, men har ingen siffra för 2016. Presschefen Claes Salomonsson tror dock att nivån är ungefär densamma.

Det finns inga uppgifter om exakt hur många slakterier i Sverige som har halal-slakt.

– Det krävs inga speciella tillstånd för att bedriva halal-slakt, säger Örjan Johansson på Livsmedelsverket.

Jordbruksverket för statistik över alla slakterier i Sverige, men inte heller den myndigheten registrerar huruvida ett slakteri har halal-slakt eller inte; samma regler gäller för alla.

– Min uppfattning är att det slaktas väldigt lite halal-kött i Sverige, säger Elisabet Qvarford på organisationen Svenskt kött.

Hon kan inte säga exakt hur liten produktionen är, men vet att det i alla fall inte finns något halal-slaktat svenskt nötkött.

Ett av de största slakterierna i Sverige är HK Scan. De har en liten andel halal-kött.

– Vi har halal-slakt som utförs enligt den svenska metoden, säger Sara Hoff, kommunikationschef på HK Scan.

Hon berättar att den halal-slakt som företaget bedriver går till kunder som specifikt beställer den.

– HK Scan i Sverige har i dag två industrikunder som köper halal-producerat lamm- och fårkött, säger hon.

Förutom det har HK Scan ett internationellt halal-varumärke som heter Aafiya, som riktar sig till muslimska konsumenter.

– Aafiyah säljs sedan ett år tillbaka, främst kycklingkorv, hos Axfood, Ica, Coop och Bergendahls i Sverige, men har sin stora försäljning i Storbritannien, säger Sara Hoff.

Dessa kycklingprodukter produceras i Danmark och bedövas före slakt.

De produkter som är märkta Scan är däremot inte halal-slaktade.

Det andra stora svenska slakteriet är KLS Ugglarp. De har för närvarande ingen halal-slakt alls.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier