Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Busch och 82-åringen enades om husköpet

Den omtalade husstriden för KD-ledaren Ebba Busch ser ut att vara över. Parterna har nått en förlikning. Därmed ställs den rättegång som snart skulle ha hållits in.

Den 82-åring som sålt huset till Busch ska enligt avtalet få någon slags rätt att nyttja fastigheten.

Nyheter · Publicerad 12:19, 11 okt 2021

– Vi har begärt att en del av den här förlikningen ska stadfästas, det vill säga att tingsrätten ska meddela en dom, vilket innebär att Ebba Busch har bättre rätt till fastigheten och att affären fullföljs, säger advokaten Per-Hans Berg företräder den 82-årige man som sålde huset till Ebba Busch.

I förlikningen ingår att den 82-årige mannen får en viss dispositionsrätt till fastigheten, en rätt att nyttja den, men vad det avtalet går ut på vill ingen av parterna berätta. Den delen av förlikningen har sekretessbelagts.

– Mer kan jag inte säga om det i sak, för det får jag inte, säger Berg.

Diskussionerna mellan ombuden har pågått i ett antal veckor. I fredags kom man överens och undertecknade avtalet, vilket Expressen berättade om först.

Köpeskillingen har inte ändrats utan ligger alltjämt på 3,9 miljoner kronor.

Parterna har stridit om affären sedan i augusti förra året. Säljaren har i intervjuer medgett att han gått med på husköpet, men sedan ångrat sig. I en intervju med TV4 sade har han sagt att han var missnöjd med Buschs planer för tomt och hus.

För bara ett par veckor sedan gjorde medieuppgifter gällande att Ebba Busch erbjudits ett miljonbelopp om hon var beredd att avstå från den kommande processen om fastigheten utanför Uppsala.

Nu bekräftar i stället även Ebba Buschs ombud Katrin Björklund att parterna skrev under en överenskommelse i fredags. Nu får Busch köpebrevet och när tingsrättens dom vunnit laga kraft kan hon ansöka om lagfart.

Hon framhåller att överenskommelsen också innebär att den rättegång som skulle ha hållits i frågan om några veckor ställs in. Hon vill inte gå in i detalj om vad överenskommelsen innehåller.

Striden om huset har varit mycket uppmärksammad och parterna har också stundtals fört den inför öppen ridå.

– Han har inte varit glad i att få någon huvudförhandling, det är ju ganska ansträngande och ett speciellt ärende som hade vållat mycket uppståndelse. Så det är han nog glad att slippa. Det tror jag båda två är, säger Per-Hans Berg.

Berg säger att hans klient aldrig haft någon önskan om att smutskasta Ebba Busch.

För Busch har hustvisten bland annat inneburit förtal av mannens ombud, då hon i sociala medier skrev att ombudet är dömd för brott.

Hon skrev tidigare i år på ett strafföreläggande om grovt förtal och fick också betala skadestånd. Busch har dock vidhållit att hon egentligen är oskyldig.

Detta har hänt i hustvisten

20 augusti 2020:

Ebba Busch och säljaren skriver under ett köpekontrakt för fastigheten utanför Uppsala. Några dagar senare betalar Busch handpenningen till den då 81-årige mannen. Enligt säljarens ombud ångrar mannen köpet någon dag eller några dagar efter det att kontraktet undertecknats.

16 september 2020:

Ebba Busch skulle ha fått tillträde till huset, enligt köpekontraktet.

25 november 2020:

Ebba Busch kommer in med en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon yrkar att hon har ”bättre rätt” än säljaren till huset.

Parterna växlar korrespondens under hösten och vintern där de tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

19 februari 2021:

Ebba Busch skriver ett långt inlägg om affären på sociala medier. Hon skriver där kommentarer om säljarens ombud och pekar ut honom som brottslig.

24 februari 2021:

Säljarens ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal efter inläggen hon skrev på sociala medier.

2 mars 2021:

Ebba Busch och säljaren möts i Uppsala tingsrätt för en inledande förhandling om hustvisten. De kommer inte överens om någon förlikning och en huvudförhandling planeras in till slutet av oktober.

3 mars 2021:

Överåklagare Anders Jakobsson inleder en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

2 juli 2021:

Ebba Busch erkänner grovt förtal. Det får till följd att åklagaren utfärdar ett strafföreläggande med dagsböter och Ebba Busch undviker därmed rättegång.

8 oktober 2021:

Parterna når en förlikning och Ebba Busch får bättre rätt till fastigheten. I förlikningen ingår ett avtal om att den nu 82-årige mannen ska få en viss dispositionsrätt till fastigheten.

Därmed ställs rättegången som var planerad att inledas den 25 oktober 2021 in.

Källa: Domstolshandlingar från Uppsala tingsrätt

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier