Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Busch gav gliring till Andersson efter hånskratt

Ebba Busch (KD) avbröts av skratt från förre statsministern Magdalena Andersson (S) under årets första partiledardebatt i riksdagen. Anderssons beteende kritiseras av såväl SD-ledaren som röster på sociala medier.

Avgående C-ledaren Annie Lööf gjorde sin sista partiledardebatt och mottog presenter från övriga partiledare.

Nyheter · Publicerad 17:00, 18 jan 2023

I riksdagens första partiledardebatt för året sade Ebba Busch (KD) att politiken skulle behöva mer ansvar och mindre av ”blame game” (beskyllningslekar). Hon avbröts då av ett skratt från före detta statsministern Magdalena Andersson (S), vilket fick Busch att vända sig mot henne.

– Vi kan ta det efteråt, så kan du berätta för alla vad som var så roligt, sade Busch med adress Andersson, något som tolkas som en hänvisning till skolans värld – att Busch skulle ha agerat lärare mot en fnittrig elev.

I ett kommande replikssifte riktade SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) kritik mot Anderssons skratt.

– Synnerligen respektlöst att sitta här i riksdagens kammare och hånskratta när någon annan talar, sade han.

Även på sociala medier möts Anderssons skratt av kritik.

”Under valrörelsen skällde Magdalena Andersson ut Ebba Busch på damtoaletten precis inför Expressens partiledardebatt. I dag hånskrattar Magdalena Andersson högt när Ebba Busch står i riksdagens talarstol. Pinsamt låg nivå för en tidigare statsminister”, skriver exempelvis debattören Susanna Silfverskiöld på Twitter.

I övrigt präglades debatten av att oppositionspartierna kritiserade regeringen för bristande stöttning till hushållen, med fokus på försenat elstöd, i en svår ekonomisk tid.

– Vad krävs för att du ska orka agera och stötta svenska barnfamiljer, sade Magdalena Andersson och påminde om att regeringen säger nej till S-förslag om höjt barnbidrag samt elräkningsakut.

Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att budgeten ”ger allra mest till de som har det allra sämst”.

– Det finns ingenting som är värre för svenska hushåll än inflationen. Att få ner inflationen är därför en överordnad uppgift för att hjälpa de hushåll som har det allra tuffast, sade han.

Statsministern sträckte ut handen för mer samarbete med andra partier i frågor om migration, rättspolitik och energiförsörjning. SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att migrationspolitiken har ”slitit sönder” Sverige som land och samhälle.

Inget av oppositionspartierna valde dock att fatta Kristerssons utsträckta hand. I stället fortsatte Magdalena Andersson sin attack på regeringen.

– Att inför valet utställa löften för att direkt efter bryta mot dem, det är inte respektfullt. Sverige och svenska folket förtjänar bättre, sade hon.

– Jag noterar att jag inte får något svar på den långa siktens migrationspolitik, energipolitik och brottsbekämpning, kontrade Ulf Kristersson.

Onsdagens partidebatt blev avgående C-ledaren Annie Lööfs sista. Lööf höll ett tacktal och fick presenter från samtliga partiledarkollegor. Av Magdalena Andersson fick hon en korvgrillning i Nacka, av Ebba Busch fick hon en middag och av Jimmie Åkesson fick hon en bok om liberal nationalism och en fotbollsmatch.

Annie Lööf tackade Jimmie Åkesson för tiden som bänkgranne i riksdagens kammare, för samtalen om barnen och för skratten.

– Jag har faktiskt inte alltid varit arg på Jimmie, sade Annie Lööf, enligt DN.

Det finns ingenting som är värre för svenska hushåll än inflationen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10