Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Budapest har tapetserats med hoppfyllda Jesus-budskap

På tågstationer, på webben och på reklampelare i centrala Budapest. Överallt nås invånarna av reklam med namnet Jesus eller Jezus.

En telefonlinje har upprättats och många ungrare uppges ha tagit emot frälsning under den stora evangelisationskampanjen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 mar 2023

Bakom kampanjen ligger bland annat den 25-årige Budapestbon Dani Süveges, som till vardags arbetar som pastor inom det evangelisk-karismatiska samfundet Omega-kyrkan.

När Världen idag får kontakt med honom per telefon, berättar han att allt började med en vision han fick för några år sedan när han fastade och bad.

– Jag kände verkligen Guds hjärta. Och vi fick visionen om en stor väckelse i Ungern, berättar han. 

Som en följd startade han den allkristna ungdoms-missionsorganisationen iFeszt, som nu har ett 40-tal kristna frivilligarbetare från olika samfund, och som han leder tillsammans med Robert Szabó, grundare av den ungerska evangelisationsorganisationen Redeemed Christian Clothes Mission.

Just nu har de fokus på huvudstaden Budapest, där de sedan snart två månader tillbaka satt upp ett 30-tal affischer med tankeväckande formuleringar och en webbadress.

På sajten delas kristna vittnesbörd och ett telefonnummer för den som vill prata med en kristen.

Han uppskattar att ett hundratal hittills hört av sig till telefonlinjen, där de erbjudits förbön och fått tips om lokala församlingar från en handfull kristna som turas om med att svara.

– Jag tror att 70 personer tagit emot Jesus efter telefonsamtalet, säger Süveges, som också konstaterar att flera av dem har börjat gå Alphakurs. 

Att sätta upp affischer på bästa plats i centrala huvudstaden, har kostat dem motsvarande tiotusentals svenska kronor, där de redan gjort slut på organisationens egna kapital. Men Süveges hoppas på att fler givare ska strömma till, så att de kan sätta upp ännu fler affischer. 

Medan en nyhetsartikel om kampanjen skapat debatt bland icke-kristna på nätet, konstaterar han att både god och dålig publicitet ger den uppmärksamhet. Och från andra kristna har de fått positiva reaktioner. 

– Det är mycket folk från församlingarna som skickar mejl och meddelanden som stödjer den, säger Dani Süveges.

Jag kände verkligen Guds hjärta. Och vi fick visionen om en stor väckelse i Ungern.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00