Nyheter

Bubblan ingen vill peta på

Kim Jong-Il, Nordkoreas diktator, och den lilla klick runt honom som hjälper honom att styra landet, förefaller något irrationella. Det är en av anledningarna till att läget, fortfarandeårtionden efter kriget, är så pass spänt. USA har till exempel runt 28 000 soldater baserade i Sydkorea. Ulf Nilson benar ut varför alla verkar hantera Nordkorea med silkesvantar.

Om du som läser detta varit medborgare i Nordkorea, hade du antagligen varit mager. Och hungrig.
Orsaken: Svält.
Sen början på 90-talet (minst) har nordkoreanerna fått klara sig på kanske 700 kalorier per dag. I Europa anses 2 000 till 2 500 normalt. Sedan början på 1990-talet har kanske fyra miljoner människor, nästan ett halvt Sverige, svultit ihjäl eller dött av sjukdomar framkallade av undernäring.
Siffrorna är osäkra, men ett är säkert: Nordkorea är en år efter år pågående katastrof. Den skulle ha varit mycket värre om inte Kina och Sydkorea givit frikostig hjälp.
Det gäller också USA, trots att Nordkorea år efter år fördömer amerikanerna som "imperialismens löpande hundar", plus andra fördömande slogans. Nordkorea med ca 22 miljoner förslavade invånare är helt enkelt ett hopsäckat, svårt lidande land.
Men – dessvärre – också livsfarligt. I första hand för systerstaten Sydkorea, men i någon mån också för Japan och Kina. Anledningen: Kärnvapen.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS