Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En av de personer som dödades i attackerna mot icke-muslimer i en kenyansk kuststad förra söndagen begravs. Foto: AP/TT

Brutal attack i kuststad

Den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab, med starka band till al-Qaida, har tagit på sig det brutala dådet i Mpeketoni i Kenya för en dryg vecka sedan då beväpnade män gick från dörr till dörr och frågade om personerna var muslimer och talade somaliska. Ogillades svaret sköts man till döds. 60 personer dödades. Landets president hävdar dock att det inte alls är islamistgruppen, utan lokala politiska grupper, som ligger bakom attackerna.

Nyheter · Publicerad 09:41, 23 jun 2014

Det var förra söndagen som dödsskjutningarna ägde rum i Kenya. Efter att ha satt eld på bland annat polisbilar började flera tungt beväpnade män knacka på i hus efter hus i kuststaden Mpeketoni. Nyhetsbyrån AP rapporterar att attackerna påbörjades när många satt och tittade på fotbolls-VM på tv på kvällen och att det sedan pågick flera timmar under natten och fram till gryningen. Flera byggnader i staden brändes ner.

– De kom till vårt hus runt klockan åtta på kvällen och frågade oss på swahili om vi är muslimer. Min man sa till dem att vi är kristna och då sköt de honom i huvudet och bröstet, berättade en sörjande Anne Gathigi för AP.

En annan boende i staden, John Waweru, berättade för nyhetsbyrån om hur hans två bröder mejades ner för att de inte talade somaliska.

”Mina bröder, som bodde granne med mig, dödades medan jag tittade på. Jag såg det från mitt fönster och hörde tydligt hur de talade med mina bröder på somaliska och eftersom mina bröder inte verkar ha uppfyllt deras förväntningar, så sköts de fulla med kulor och sedan gick männen vidare.”

Attackerna ska sedan ha fortsatt i närliggande byar under måndagen. Enligt AP så har al-Shabaab motiverat attackerna med att muslimer förtrycks i Kenya. I ett uttalande varnades också turister för att besöka landet, detta görs ”på egen risk”, enligt terrorgruppen. Men Kenyas president Uhuru Kenyatta har enligt BBC förnekat att det är al-Shabaab som ligger bakom dådet, han menar istället att det handlar om lokal politisk opposition. Flera personer har gripits av polis.

Kenya har tidigare setts som ett relativt stabilt land i regionen men motsättningarna mellan olika grupper har ökat den senaste tiden. Inte minst har situationen för landets kristna försvårats. Organisationen Open Doors, som kartlägger och bistår förföljda kristna runt om i världen, skriver så här på sin sajt om utvecklingen för kristna i Kenya:

”Framtiden för den kenyanska kyrkan verkar bekymmersam. Å ena sidan möter den intensivare nivåer av förföljelse, där regimens hållning mot religiösa institutioner inte är positiv. Å andra sidan dåliga attityder från muslimer och deras riktade våld mot kristna.”

Så sent som i höstas dödades två pastorer i två olika attacker i Kenya.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier