Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Bröllopstårta till USA:s Högsta Domstol

Jack Phillips i Colorado har inga problem med att sälja sina bakverk till vem det vara månde. Men Halloween-tårtor gör inte den kristne konditorn, som heller inte ville skapa en bröllopstårta till ett samkönat par. I höst prövas ärendet i USA:s Högsta domstolen: var det fråga om diskriminering, eller är en konditor fri att tacka nej till ett uppdrag på grund av sin övertygelse?

Nyheter · Publicerad 16:22, 16 okt 2017

Vid det här laget är den amerikanska allmänheten väl bekant med historien, som vandrat genom rättssystemet i delstaten Colorado sedan 2012. Då kom David Mullins och Charlie Craig till Jack Phillips konditori, Masterpiece Cakeshop i Lakewood, med en bunt förslag på tårtdesign.

Men de fick aldrig ens en chans att visa dem, berättar paret för New York Times i ett stort reportage i september. Jack Phillips sa ifrån så snart han förstod att tårtan var till männens bröllop.

– Jag kan göra alla möjliga slags kakor till ert bröllop. Men jag gör inte en bröllopstårta, minns den 61-årige konditorn att han sa.

Paret blev chockade och upprörda, och väl hemma beslöt de att anmäla händelsen. Och hittills har alla instanser gett dem rätt: Jack Phillips diskriminerade paret när han avböjde att designa och baka deras bröllopstårta.

Så ser varken Jack Phillips eller hans försvarare, juristorganisationen Alliance defending freedom (ADF), på saken.

– I grunden handlar det om frågan: får du tycka annorlunda? Och får man inte det, så har vi ingen religionsfrihet, säger Michael Farris, som leder ADF och träffar media vid ett presseminarium i London.

– Jack Phillip säljer sina bakverk åt alla, oavsett ras, kön eller sexuell läggning. Men han förbehåller sig också rätten att inte göra tårtor, till exempel till Halloween, till vilda ungkarlsfester eller till samkönade bröllop,

Den stora uppgiften, som han ser det, är inte bara att komma med tunga juridiska argument som hänvisar till USA:s författning, utan att försöka vända vågen av sympati bland allmänheten, från det samkönade paret och till Jack Phillips.

Hitills verkar båda sidor ha förlorat på tvisten. Jack Phillips har mist en stor del av sin inkomst, i och med att han slutat göra bröllopstårtor. Det valet gjorde han när en domare ställde honom inför ultimatum: antingen gör han bröllopstårtor till alla, eller till ingen.

Och David Mullins och Charlie Craig, i dag 33 och 37 år gamla, känner sig alltid lite oroliga för att bli förödmjukade igen när de tar någons tjänster i anspråk.

– För oss handlar det om att ett tjänsteföretag visat oss på dörren och diskriminerat oss, säger David Mullins till New York Times.

De gifte sig i Massachusetts 2012, eftersom samkönade äktenskap då ännu inte var tillåtna i Colorado. Men bröllopstårtan på festen kom inte från Masterpiece Cakeshop.

New York Times beskriver Jack Phillips konditoriet som litet men mysigt och färgglatt, med en lekhörna för barn, biblar på ett bord och ett överflöd av fantasifullt smyckade bakverk.

– Alla är välkomna in här, och vanligtvis säljer jag allt jag gör till vem som helst, säger han till tidningen.

Gränsen går vid en specialdesignad tårta som firar ett annan kärleksideal.

– I min tro säger Bibeln att det är en man och en kvinna som gäller, säger Jack Phillips.

Att göra en bröllopstårta till ett samkönat par "skulle få mig att använda min skapartalang på ett sätt som strider mot den tron".

I Högsta domstolen, i ärendet Masterpiece Cakeshop v. Colorado Civil Rights Commission, No. 16-111, kommer Jack Phillips och Alliance defending freedom hävda att fallet handlar om konstnärlig yttrandefrihet, skyddad i författningen.

Blir det så, fruktar David Mullins och Charlie Craig att det blir fritt fram att diskriminera för alla företag som arbetar med konstnärliga uttryck av något slag, så som florister, fotografer, koreografer, stylister, arkitekter eller silversmeder.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...