Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Brittiska överhuset nobbade ännu ett dödshjälpsförslag

Det brittiska överhuset, House of Lords, avslog nyligen ett ändringsförslag som skulle ha tvingat regeringen att lägga fram en lag om assisterat självmord inom ett år.

Det skriver den svenska pro-lifeorganisationen Respekt, som hänvisar till brittiska media.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 apr 2022

Ändringsförslaget, som lagts fram av fyra parlamentsledamöter, gällde en föreslagen reform av hälso- och sjukvården i England och Wales.

Det skulle ha tvingat regeringen att lägga fram ett lagförslag om att ”tillåta terminalt sjuka, mentalt kompetenta vuxna att lagligt avsluta sina liv med läkarhjälp” inom ett år efter det att vårdreformen trätt i kraft, uppger Respekt.

Nu förkastades förslaget istället, med röstsiffrorna 179–145.

”Det är glädjande att House of Lords har förkastat det här ändringsförslaget, som skulle ha fört in assisterat självmord genom bakdörren”, sade baronessan Jane Campbell, som grundat organisationen Not Dead Yet i ett uttalande.

”Vi behöver en genomtänkt, detaljerad, evidensbaserad debatt [...] som fångar upp de personer med funktionsnedsättningar som vill ha hjälp att leva, inte hjälp att dö”.

Det var den tolfte gången sedan 1997 som ett lagförslag om assisterat självmord röstats ner i de brittiska parlamenten.

Ytterligare ett lagförslag om läkarassisterat självmord – det tredje från en enskild ledamot – behandlas just nu i överhuset. Det har lagts fram av baronessan Molly Meacher, som också stod ba­kom det ändringsförslag som stoppades.

Även i Skottland finns det politiker som vill öppna för dödshjälp.

Det senaste kommer från liberaldemokraten Liam McArthur, vars förslag om att tillåta läkarassisteratsjälvmord just har varit ute på öppen remiss. Enligt tidningen Daily Record har över 10 000 synpunkter kommit in, vilka ska sammanfattas innan ett formellt lagförslag kan läggas i det skotska parlamentet.

”För dem av oss som följer den här frågan pågår helt klart en samordnad kampanj för att tvinga både de engelska och skottska regeringarna att lyfta frågan”, kommenterar Kate Malty, vice styrelseordförande för yttrandefrihetsorganisationen Index on Censorship, i brittiska Inews.

Många företrädare för landets trossamfund har varnat för att öppna dörren för dödshjälp genom läkarassisterat självmord.

I oktober förra året undertecknade den anglikanske ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby och överrabbinen Ephraim Mirvis ett gemensamt brev tillsammans med kardinal Vincent Nichols där de uttryckte sin ”djupa oro” över lagförslaget för dödshjälp, skriver Respekt.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00