Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Prins Williams besök i Israel blir det brittiska kungahusets första officiella besök i landet sedan 1948. ”Besöket är historiskt, det är det första av sitt slag", säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bilden är från prinsens besök i Finland i november 2017. Foto: Heikki Saukkomaa

Brittisk kunglighet gör historiskt besök i Israel

Prins William kommer att besöka Israel i sommar. Det är det första officiella besöket sedan Israels självständighet från Storbritannien för 70 år sedan, uppger Reuters

Nyheter · Publicerad 08:01, 6 mar 2018

I torsdags meddelade Kensington Palace i London att Prins William kommer att besöka Israel och de palestinska områdena i sommar. Välkomnandet lät inte vänta på sig. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarade med att säga: ”Vi välkomnar beskedet om att prins William ska komma till Israel. Besöket är historiskt, det är det första av sitt slag, och han kommer att tas emot med stor entusiasm”.

"Det är ett viktigt besök”, menade palestiniernas president Mahmoud Abbas å sin sida. Han uttryckte en förhoppning att besöket ska bidra med att "stärka vänskapsbanden mellan två folk”. 

Ingen kunglighet från Stor­britan­nien har gjort något statsbesök i Israel sedan landets självständighet från Stor­britannien för 70 år sedan. Enligt tidningen The Jerusalem Post, har kungafamiljen dock rest mycket privat i arabvärlden. Prins Charles åkte även till Israel i samband med två begravningar år 1995 och 2016. Under den senare resan besökte han bland annat sin farmors grav. Farmodern har uppmärksammats då hon under andra världskriget skyddade en judisk kvinna och hennes barn. När farmoderns son, prins Charles pappa, besökte en ceremoni – för att uppmärksamma farmoderns minne – tog Stor­britanniens utrikesdepartement illa upp. Man betonade att besöket bara var privat, alltså inte ett officiellt besök, uppger The Jerusalem Post.

Israels inbjudningar till kungafamiljen har varit flera. Bland annat bjöd Netanyahu prins Charles till Israel när de möttes på klimatkonferensen i Paris 2015. Enligt tidningen The Telegraph, ska en källa från utrikesdepartementet ha sagt att Storbritannien inte kan göra några besök förrän det finns en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

Det finns de i Jerusalem som tror att det aktuella prins-besöket är ett sätt för London att upprätthålla pondus och inflytande på världsarenan. Något de annars kan komma att förlora i samband med sitt utträde ur EU.

The Jerusalem Post skriver att det än så länge inte finns några flera detaljer kring prins Williams resa. Men det är mest troligt att prinsen gör besöket själv eftersom hans fru ska ha barn i april.

Även den palestinska myndigheten, PA, har gjort ett uttalande om att prinsens besök i området.

Ingen kunglighet från Storbritannien har gjort något statsbesök i Israel sedan landets självständighet från Storbritannien för 70 år sedan.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...