Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Brinnande hjärtan på Smålandskonferensen

Årligen samlas tusentals människor i de småländska skogarna kring Aneby för att höra Guds röst, umgås och campa. Smålandskonferensens grundare, Curt Johansson, lyfte i år fram behovet av brinnande hjärtan. – Vi behöver brinnande hjärtan, som brinner för Jesus, proklamerade han.

Nyheter · Publicerad 09:00, 11 jul 2018

Smålandskonferensen hålls på Ralingsåsgården i Aneby utanför Jönköping, till vardags hem för bibelskolan Livskraft. Här arrangeras också olika evenemang och konferenser, där Smålandskonferensen är den mest välbesökta.

Smålandskonferensen startades redan 1970 av de två bröderna Curt och Ove Johansson. Denna sommar, 48 år senare, var det Curt Johansson som predikade under öppningsmötet på söndag eftermiddag. Curt har även grundat och varit aktiv i missionsrörelsen Trosgnistan och har arbetat med att plantera församlingar i framför allt Kenya. Där fick han uppleva en stark väckelse, vilken han hoppas åter ska komma till Sverige.

Under öppningsmötet predikade Johansson om brinnande hjärtan.

– Den kristna tron är en hjärtesak, inte en huvudsak. Vi behöver brinnande hjärtan, som brinner för Jesus, sade den karismatiske missionsledaren.

Curt Johansson fyllde 75 år tidigare under året, men firade dessutom att han hade varit i tjänst för Gud i 50 år. När människor frågar honom hur han orkar, så hänvisar Curt till att han har lyckats hålla elden levande.

– Ett troende hjärta är ett brinnande hjärta. Att tjäna Gud är det viktigaste i våra liv, och jag vill likt Paulus fullborda loppet.

Johansson påtalade att elden har slocknat i mångas hjärtan i Sverige, men att Gud vill sätta dessa hjärtan i brand. Utifrån bibelordet i Lukas 12:49 uppmanade han till en eldsväckelse i Sverige.

– Jesus sade i Lukas 12:49: ”Jag har kommit för att tända en eld på jorden, och hur gärna ville jag inte att den redan vore tänd.”

– Jesus går fram i många länder, där många blir frälsta. Vi behöver en eldsväckelse här i Sverige, avslutade Smålandskonferensens grundare.

Sången under öppningsmötet framfördes av låtskrivaren och pastorn i Europaporten i Malmö, Mikael Järlestrand, känd från SVT:s programserie ”Minns du sången” som sändes runt sekelskiftet. Hans ljuva och tonsäkra stämma fyllde hela den välbesökta kyrkan och renderade besökarnas applåder.

Dagens andra talare var Carl-Gustaf Severin, missionär med mångårig tjänst inom församlingen Livets ord. Med stor humor och energi förkunnade han att Gud älskar det lilla som vi gör.

– Ofta glorifierar vi det stora, att Gud är mer närvarande i de stora församlingarna och mötena. Men allt det stora börjar i det lilla. Gud ser det lilla vi gör och förvandlar det till något större, förkunnade Severin.

Som exempel använde han Mose och David. Mose, den lille pojken som räddades i vassen från en säker död, växte upp och blev en ledare för ett helt folk. Likaså kunde David med en liten slangbella besegra jätten Goliat och bli kung.

– Gud använder små saker för att förändra den stora världshistorien, förkunnade Carl-Gustaf Severin.

Han betonade även att Gud använder vanliga människor och inga ”stjärnor”.

– Bibelns hjältar började inte som stjärnor, utan Gud använde vanliga människor i sin frälsningsplan. Det som ser ut att vara ingenting för världen, det utväljer Gud.

Under en tid var Severin och hans fru missionärer i Ryssland. De kände sig som myggor, berättade han, när de började arbetet i världens till ytan största land. I början var de få som samlades till bön och gudstjänst, men långsamt började evangeliet vinna mer och mer mark.

– Det finns kraft i det lilla, där vi möts. Där två eller tre samlas i Jesu namn finns han mitt ibland dem, predikade Severin.

Ralingsåsgården ligger vackert på en sluttning med utsikt över den närliggande sjön. För många av deltagarna är konferensen en familjeaktivitet. Kvällarna spenderas i husvagn och husbil. Parallellt med konferensmötena finns även ungdomsmöten och barnaktiviteter.

På måndag förmiddag hölls den första barnaktiviteten, som går under namnet Ralle Kidz. Dussintals barn stod i kö tills föreställningen började, och väl i gång ljöd rummet av skratt och glada rop. Sång, dans, frågesport, samt dockteater underhöll barnen och även de föräldrar som var på plats.

Emmanuel och Alexandra Hyllerud anordnar dessa barnaktiviteter. Paret driver även företaget barnskivor.se tillsammans, som är en resurs för barnverksamheten inom församlingar. De gör egna låtar, böcker och dans-videon med Jesus i centrum. Alexandras karaktär Ospon Sporre var en välkänd och uppskattad figur bland barnen.

Medan barnen roade sig och tog del av bibelberättelser, talade David Duveskog, som arbetar för Trosgnistan i flera olika länder, till de vuxna. Han uppmanade åhörarna att vara beredda på att Jesus kommer tillbaka. I Matteus 25:13 säger Jesus:"Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne."

– Ett av de tydligaste tecknen på att vi lever i slutet är Israel, som är en uppfyllelse av det profetiska ordet, proklamerade Duveskog.

Duveskog betonade vidare att vi lever i en dramatisk tid, men att Sveriges öde inte ligger i politikers händer, utan i församlingens händer, och att kyrkan därför ska vara ljuset i vårt land.

– En del kanske menar att sättet för kyrkan att förändra världen är att bli lik den. Men då tappar hon sitt inflytande. I stället för att kyrkan förändrar världen, förändrar världen kyrkan.

– Likt Paulus ska vi inte skämmas för evangeliet, det är en Guds kraft till frälsning, förkunnade han.

På samma tema framhöll Duveskog att vi ska vara stolta över att korset finns i den svenska flaggan. Att Sverige byggdes på korsets budskap är inte något att skämmas över, menade han.

– När denna tidsålder fokuserar på makt och pengar, låt oss aldrig blygas för det enkla budskapet om vår frälsare, Jesus Kristus, uppmuntrade David Duveskog.

Ungdomsdelen av konferensen hålls i ett tält i den nedre delen av Ralingsåsgården. Där hålls regelbundna möten, men ibland även kvällsmöten som kan pågå långt in på natten.

Robin Säker från Täby är lovsångsledare för ungdomsdelen, och har varit med i fem år:

– Det bästa med konferensen är att se människor få möten med Gud. Jag är med i ungdomsdelen av konferensen och vi har sett flera människor ta emot Gud. Förra året döptes sju personer på våra nattmöten, berättar han.

Gud ser det lilla vi gör och förvandlar det till något större.

Datum: 5–15 juli

Var: Ralingsåsgården, nära Aneby.

Arrangör: Trosgnistans mission

Huvudtalare: Carl-Gustaf Severin, Daniel Alm, Hans Weichbrodt, K-G Larsson, Morgan Carlsson, Hanna Bloom, Birger Skoglund, Curt Johansson, David Duveskog, Göran Oscarsson, Göran Duveskog, Jeremiah Lukiko (Tanzania), GertOve Liw, Tord Renkel, Samuel Liljeblom, Owe Marcelind.

Musik: Lovsångsteam från Betel, Runemo.

Barn- och ungdomskonferens: Barnkonferensen leds av Alexandra och Emmanuel Hyllerud och ungdomskonferensen av Samuel Liljeblom, tillsammans med team.

Historia: 1970 upplevde evangelisten Curt Johansson ett tilltal från Gud om att starta en

konferens på sin föräldragård, Doestorp i Småland. Där ägde Smålandskonferensen rum

fram tills 2001, då man flyttade till Ralingsåsgården.

Hemsida: www.smalandskonferensen.se

Media: Tv-sändningar i efterhand via Kanal 10.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...